Gå til sidens hovedinnhold

Kunne bare velge ekspropriasjon

Artikkelen er over 7 år gammel

- Som politiker aksepterer jeg ikke at jeg bare har ett alternativ i en sak som er kommet til behandling, sier Åge Austheim (Frp). Høyres Sidsel Sæterøy sa seg enig.

Formannskapet i Kristiansund skulle i dag vedta om å gi Skorpa Eiendom samtykke til ekspropriasjon slik at de kan bygge ut på Meløya uten grunneier Jørgen Moe sitt samtykke. Saken skal videre til bystyret den 29. april.

Les også: Vil ekspropriere grunn på Meløya

Ved begynnelsen av møtet ble politikerne informert om at de ikke hadde noe valg i hva slags vedtak de kan gjøre. Kommunen har en samarbeidsavtale med Skorpa Eiendom, og den aktuelle saken har satt en stopper for utbyggingen.

Les også: – Smålighet og grådighet

- Ikke ekspropriasjonssak

- Dette er ikke en ekspropriasjonssak. Kommunen er blitt bedt om samtykke til ekspropriasjon fra Skorpa Eiendom, men kommer partene til enighet er det ikke nødvendig, forteller Tone Monsen Aarø ved Kristiansund kommune til formannskapet.

Beskjeden om at de ikke hadde noe valg på hva slags vedtak de kunne gjøre provoserte flere av politikerne i opposisjonen.

- Som politiker aksepterer jeg ikke at jeg bare har ett alternativ i en sak som er kommet til behandling, sier Åge Austheim (Frp).

Høyres Sidsel Sæterøy sa seg enig med Austheim.

- Jeg ønsker at partene kan bli enige uten å få en fordel. Dette er ikke en god sak, og jeg har det inntrykket at hvis vi vedtar saken slik den står så går det direkte til ekspropriasjon, sier Sæterøy.

Ordfører Per Kristian Øyen la vekt på at vedtaket i formannskapet ikke er noe bindende vedtak før bystyremøtet i april.

- Forhandlingene mellom partene er en privatrettslig sak som kommunen ikke tar stilling til. Men kommunen har forplikta seg til utbygging på Skorpa, derfor er det ikke noe valg, legger Aarø til.

Formannskapet vedtok rådmannens innstilling mot fire stemmer.

Endelig vedtak kommer senere

Arealet skal bli brukt til vei og vannledning i forbindelse med utbygging på Skorpa. Skorpa Eiendom har allerede inngått en utbyggingsavtale med kommunen.

Bakgrunnen for at Skorpa Eiendom har bedt om samtykke til ekspropriasjon med kommunen er at de ikke har kommet til en avtale om erverv av tomt med grunneieren. Det er boligfelt som skal bli bygd på Skorpa.

I rådmannens saksopplysninger blir det skrevet at Skorpa Eiendom anser det som nødvendig med ekspropriasjon for å gjennomføre prosjektet.

Arealet aktøren trenger å erverve fra Moe skal være på 5.000 kvadratmeter.

Hvis bystyret går for ekspropriasjon får grunneieren kompensasjon ved skjønn i henhold til alminnelige regler om ekspropriasjonsloven.

Kommentarer til denne saken