Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Har bygget 1.000 hytter på 50 år

Artikkelen er over 7 år gammel

- Det er et privilegium å få skape vakre omgivelser for folket, sier hyttegründer Emil Gåsvand

Han beundrer utsikten til bergene på Hasløya, på Averøy. Han har tatt turen fra Rindal for å besiktige den første Rindalshytta som er satt opp i øykommunen. Kontrasten er stor til fjellandskapet hjemme i Rindal, og kontrastene er store mellom denne hytta og den som la grunnlaget for Rindalshytter i 1964.

- Jeg startet med hyttebygging på si. Den første hytta lå i Sunndal, var på 40 kvadratmeter og kostet 9.000 kroner. Deretter ble det ei til i Sunndal og ei i Rindal. Jeg så fort at dette kunne bli heltidsarbeid, og i 1969–70 sluttet jeg i Vassdragsvesenet, forteller Gåsvand.

Fikk OL-kontrakt

Rindalshytter er i dag et konsern som i hovedsak eies av familie Gåsvand. Gründeren selv har trukket seg tilbake, men er ofte innom kontoret. 70 ansatte er med på laget, som ledes av Steinar Skjerdingstad. Han påstår at Rindalshytter er den eldste hytteleverandøren i Norge som aldri har gått konkurs.

- Men, det er klart det har vært tøffe tider. Begynnelsen av 90-tallet, og den siste finanskrisen er to perioder som satte sine spor.

- Lykken har vært større en forstanden av og til, men vi har hele tiden tenke langsiktig og vært tidlig ute med nye løsninger, legger Gåsvand til.

På 90-tallet snudde situasjonene i forbindelse med OL på Lillehammer. Rindalshytter var med å levere 30 hytter til arrangementet.

- OL-jobben i seg selv var lite lukrativ. Trekk fra fartsbøtene jeg fikk gjennom Gudbrandsdalen, så gikk det vel opp i opp. Årene etter på ble derimot gode, smiler Gåsvand.

Tradisjon og nyskaping

Inspirasjonen til den første hytta hentet Emil Gåsvand fra hyttetradisjonen i Østerdalen. Kompakte bygg og enkle linjer med lite utskjæringer.

Dette er kjennetegnet på Rindalshytter den dag i dag. Enten det er den nye Småhus-serien, Lysthus-serien, eller de mer tradisjonelle designen.

- Vi er også opptatt av å ta vare på håndverket, og har en egen lafteavdelingen. Vi ønsker å blande tradisjon med nyskaping. Finne folk som vil jobbet med lafting er ikke vanskelig, og vi tror at etterspørselen etter de rustikke hyttene vil øke. Trenden med det minimalistiske er i ferd med å snu, og folk er opptatt av funksjonalitet etter sine behov. Individualismen er den største trenden, sier Steinar Skjerdingstad.

Verdier og trygge arbeidsplasser

Rundt 1.000 Rindalshytter er reist rundt om i landet. Det fleste på fjellet, som Resdalen i Meldal, og videre innover Trollheimen, men også flere ved sjøen. Omsetningen i selskapet er i dag på over 100 millioner i året.

– Er du stolt, Emil Gåsvand?

– Jeg har aldri vært opptatt av stolthet. For meg handler det om å skape verdier og gode, trygge arbeidsplasser.

Kommentarer til denne saken