Gå til sidens hovedinnhold

Gode vinterråd for huset

Artikkelen er over 7 år gammel

For mye snøen eller for lite snø, problemer blir det uansett.

Huset ditt opplever store påkjenninger i vintermånedene, men gode råd er ikke dyre.

Med noen enkle grep kan du forebygge kostbare skader.

I Sør-Norge er det snøen som dominerer.

Store, plutselige snøfall gir snømengder som mange norske bygningene ikke er dimensjonert for.

I andre deler av landet er det helt snøfritt, men de betyr ikke at vinterproblemene uteblir.

Her kan frost av vannrør og manglende ventilasjon skape like store problemer.

Årlig kollapser flere bygninger i Norge på grunn av snø.

Derfor er det viktig å følge med på eventuelle endringer i huset når det er mye snø på taket.

Hvis dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om for høy belastning. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde – og på tide å måke taket.

Men det er heller ikke ufarlig for huset ditt:

– Å måke ferdig en takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen ved Sintef Byggforsk.

– La det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekningen,

Glem heller ikke å sikre deg forsvarlig når du måker taket. Unngå i tillegg å lage renner på tvers av takfallet, da dette kan føre til at store snømengder settes i bevegelse samtidig.

Får huset ditt mange, lange istapper hver vinter? Da er det stor sjanse for at taket ikke fungerer som det skal, og at det kan lønne seg å gjøre tiltak som å etterisolere og hindre luftlekkasjer opp til loftet.

– Is kan skade taktekningen, og ødelegge takrenner og nedløp. Isdannelser ved takfoten kan demme opp for smeltevann slik at lekkasjer oppstår, sier Bøhlerengen.

– Istapper kan også gi farlig nedfall på beferdet område og dermed utgjøre fare for liv og helse. Da må isen fjernes snarest

Frost i vannrør inntreffer ofte når det ikke er snø som kan isolere rundt huset.

Vanligvis skyldes frosten at rørene er uheldig plassert i bygningen, for eksempel langt ut i yttervegger, i kalde kjellere og i dårlig isolerte konstruksjoner, samt på steder med kald trekk.

Spesielt ved lange kuldeperioder er det viktig å være oppmerksom på disse forholdene.

– Ved lange kuldeperioder går telen dypere, og mange ellers frostfrie kjellere kan få kuldegrader, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret.

– I kalde kjellerrom bør man derfor få temperaturen over på plussiden,

Om du reiser bort om høsten eller vinteren, bør hovedkrana stenges og rørene tømmes for vann. – Dersom du ikke tømmer vannrørene, må du ha på tilstrekkelig varme for at rørene ikke skal fryse når du reiser bort, sier Fiskum.

Mange stenger igjen alle ventiler og luftespalter om vinteren for å unngå kald trekk. Da kan luftskiftet i boligen bli for lite, og det kan hope seg opp fukt fra beboere og aktiviteter i huset. I tillegg kommer opphopning av uheldige stoffer og gasser fra alt vi omgir oss med.

Utilstrekkelig ventilasjon gir dårlig inneklima og kan dessuten medføre helseproblemer.

– For lite ventilasjon avsløres gjerne ved at det dugger og rimer mye på vinduene, sier seniorrådgiver Lars-Ivar Aarseth ved Sintef Byggforsk.

–Man kan også få kondens og soppvekst på innvendig side av dårlig isolerte yttervegger bak møbler og skap. Hold ventilene åpne også om vinteren, og la vifter gå som de skal. (ANB)

Kommentarer til denne saken