Gå til sidens hovedinnhold

Elever vil søke etter stråling

Artikkelen er over 7 år gammel

– Folk vet veldig lite om radon og hvor farlig det faktisk er. Det ønsker vi å gjøre noe med.

Tre elever ved Gründerlinja på Atlanten videregående skole har startet ungdomsbedriften Radontjenesten.

Markus Brevik fikk ideen etter at det ble oppdaget radon i kjelleren der en bekjent hadde bodd i flere år.

– Radonstråling er den andre store grunnen til at folk i Norge får lungekreft. Nest etter røyking. Målinger viste at det i denne kjelleren var fem ganger mer radon enn hva som er makstallet i Norge. Det gjorde meg veldig obs på hvor helsefarlig grunnstoffet faktisk er, og at informasjonen til folk ikke er god nok, sier Brevik.

Marianne Waagan og Edvin Astad tent også på ideen. Dermed var Radontjenesten UB en realitet.

I skolehverdagen er bedriften en kombinasjon mellom fagene entreprenørskap/bedriftsutvikling og teknologi og forskningslære.

– Ideen vår er å lage et forskningsprosjekt på radon. For å hente inn bakgrunnsstoff kommer vi til å tilby måletjenester til folk på Nordmøre, forteller Waagan.

De tre elevene har fått god hjelp av lærer Odd Klokseth til å sette seg inn i fagområdet. Han har en mastergrad i radon. De har også fått god hjelp av Møreforskning, som har sagt ja til å være elevenes mentorbedrift.

Støv

Utover dette har de lest fagstoff både i form av bøker og på internett.

– Radon er et radioaktivt grunnstoff som fester seg til støvpartikler. Sånn som hybelkaniner. Stoffet er ikke skadelig utenpå kroppen, men gjør stor skade innvending. Så når vi puster inn støv fra et rom der det er radon, får vi det rett i lungene og vi kan bli syke. Faren er størst for de som bor i en kjeller da strålingen kommer fra berggrunnen, forteller Waagan.

Den siste uken har elevene jobbet for å få aksjonærer med på laget. De har sendt mail til bedrifter på Nordmøre og spurt om et lite bidrag. De har gjort alle oppmerksomme på at dette kan være et tapsprosjekt, men håper allikevel at næringslivet vil være med å støtte ungt entreprenørskap i egen region.

Responsen har ikke vært den helt store, men elevene gir seg ikke.

– Vi har begynt å ringe rundt og da våkner folk. En aksje koster 100 kroner og nå har vi fått inn litt penger. Ved å ringe rundt opplever vi at folk tar oss mer seriøst enn via en enkel mailen, sier Waagan.

Målere

Pengene skal gå til å kjøpe inn måleutstyr. Elevene ønsker seg tre målere som koster 750 kroner stykket.

– Dette er andre måleren enn det staten bruker. Vi har funnet noen som gir resultat etter bare to timer, og de har vi stor tro på, forteller Markus Brevik.

Han håper målerne vil være på plass om få uker, slik at de kan komme seg ut i feltet. Elevene ønsker seg kunder både i det private markedet og i næringslivet.

Kommentarer til denne saken