Eide kommune var ikke konkurs

Eide kommune brakte med seg en solid medgift inn i Hustadvika kommune, mener Kolbjørn Gaustad. .

Eide kommune brakte med seg en solid medgift inn i Hustadvika kommune, mener Kolbjørn Gaustad. .

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Side jeg var en av de som stemte for at Eide kommune skulle fortsette som egen kommune, var det begrunnet med at økonomien ikke var så dårlig at en var nødt til å «kaste korta». Eide hadde en god likviditet og hadde reserver, som kunne vare i mange år, som egen kommune, med ansvarlig budsjettdisiplin.

De siste tre åra manglet nødvendig økonomistyring slik at Eide gikk inn i Hustadvika kommune med til sammen et udekket underskudd på 15 mill. kroner for årene 2017-2018 og 2019.

Regnskapet for 2019 viser en regnskapsmessig underdekning på kr. 2,4 mill, mens regnskapet for 2018 var underdekningen på hele 21,5 mill før bruk av disposisjonsfond. Når dette var tømt ble underskuddet for 2018 på kr. 11 mill. Den siste 3- årsperioden ga et samlet underskudd på 15 mill.

Det har spesielt siste kommunestyreperiode hersket til dels betydelig forvirring i Eide kommunestyre om «penger på fondskonto». Var dette reelle penger en kunne bruke, eller som revisjonen og rådmannen hevdet var disponert og oppbrukt og slik ikke kunne brukes flere ganger?

Dette var feil. Jeg ba 13. desember 2019 om en utskrift fra innestående på fondskonti, som viste en saldo Nkr. 40 279 205,- Jeg ba på siste kommunestyremøte i Eide i desember ordføreren om å sørge for at disse fondskontoene ble oppgjort og avsluttet før nyttår. Han bekreftet at dette ville bli gjort.

Det betyr at Eide brakte med seg en medgift på 25 mill. friske kroner inn i Hustadvika kommune. Dersom løfter gitt i fellesnemnda er noe en kan forholde seg til og rette seg etter i framtiden, betyr det at dette beløpet skal øremerkes til bruk i det distrikt som pengene er kommet fra.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken