Gå til sidens hovedinnhold

Egil Bjarne Nyland til minne

Minneord

Egil Bjarne Nyland ble stedt til hvile fra Kirkelandet kirke 27.august. Sørgehøytideligheten ble innledet ved at organist Johan Martin Røsand spilte «Ut mot havet». Deretter sang forsamlingen «Den fyrste song». Familien hadde selv skrevet minnetalen som ble holdt av forrettende prest Tormod Sikkeland: «Egil ble født i 1941 hjemme på småbruket i Kystvågen på Frei. Foreldrene var Anna og Olav Nyland. I søskenflokken var det født 3 tvillingpar hvor en av tvillingene døde som baby. Til sammen ble det 9 søsken, 8 gutter og en jente. Egil var fra det siste tvillingparet og den yngste av alle. Nå er det to igjen av søsknene.

Det var enkle kår, men tross krigstiden og lite å hjelpe seg med så sørget foreldrene for en trygg og god barndom og oppvekst. Den tiden var det skole annenhver dag, og som 13 åring var han på fiskarbeid de dagene det ikke var skole. Lønna var 90 øre per time og lønningsposen gav han til sin far. Selv fikk han en liten del av lønna. Han opprettet konto i Postsparebanken og det første innskuddet var på kr. 2.50,-. Som guttunge kjøpte han brunsukker i store klumper på Bua hos Lillevik. Disse delte han i mindre biter som han solgte videre med en liten fortjeneste. Det var mange barn i Kystvågen på den tiden.

Terrengløp og fotball tok en del tid i ungdomstiden. Møst Ungdomshus ble også flittig brukt hvor han i mange år var med i skuespill som ble fremført rundt juletider. På nyåret reiste skuespillergjengen rundt til bygdene omkring og framførte skuespillene. Det ble godt mottatt.

Handel og økonomi var hans felt gjennom livet. Som 16-åring begynte han som ærendsgutt hus firmaene Ole Lie og Oluf Herlofsens sønner. I 1959 fullførte han B. Laders Handelsskole og i 1960 ble han ansatt hos Oluf Herlofsens sønner. Et arbeidsforhold som varte fram til 1989. Han startet da sitt eget firma Nyland Engros, som han drev fra 1989-2005. Egil var en dyktig forretningsmann som kunne sitt fag. Han skaffet seg en stor kundekrets og var godt likt. De fleste årene drev han firmaet sammen med sin kone.

Sin kjære Greta møtte han i 1962 og i 1964 giftet de seg. Da sønnen Jan Ove ble født i 1967 var gleden stor. Egil var en snill, kjærlig og hjelpsom pappa. Han var rik på praktisk og teoretisk kunnskap som han lærte videre til sin sønn.

Etter noen år som leieboer i Stortuveien 45, kjøpte han eiendommen. På hjemplassen i Kystvågen ble det bygd hytte. Det var i mange år familiens ferieparadis. Da ble det mange fisketurer fra land og fra båt for far og sønn.

Egil sin niese Pia Helen som er 3 år yngre enn Jan Ove, ble som en «bonusdatter» for Egil. Han og Pia Helen var mye sammen under hennes oppvekst.

I 1984 kjøpte Egil rekkehus i Tangstien. Da fikk han utsikt ned på KFK-banen. Han var en ekte KFK-er og var i noen år formann og kasserer i klubben. Egil var med på dugnader og hver tirsdag var de en fast gjeng KFK-ere som møttes i lokalet for å spille kort. KFK og Liverpool var klubbene i hans hjerte. Far og sønn har vært sammen om fotballinteressen i alle år.

Familien ble med årene beriket med en kjær svigerdatter, Vibeke, og etter hvert barnebarna Oskar og Markus. Egil ble en fantastisk bestefar. Guttene ble hans store glede og han fulgte dem opp på alle måter. Egil var glad i barn og opptatt av at barn skal ha det godt og at de skal bli sett og hørt. Hans 24 onkelbarn har gjennom oppveksten hatt et godt forhold til sin onkel Egil. Han hadde et stort hjerte for hele sin store familie. Egil hadde et behagelig vesen, han var til å stole på og var godt likt.

Gjennom årene har Egil og Greta vært på mange fine turer i Norge og Europa. Og ikke minst to turer sammen med hele familien til Legoland, og to turer til Liverpool for å se favorittklubben spille på Anfield. Der ble det skapt mange gode minner for alle.

Fra 2014 har Egil slitt med sykdom. Han ble etter hvert mer og mer redusert, men han beholdt humøret og omtanken for sine helt til det siste. Det betydde mye for ham at han fikk være hjemme i kjente omgivelser. Bortsett fra noen korte opphold på Kristiansund sykehus, ble han tatt godt vare på av Greta, kreftsykepleiere, hjemmesykepleiere og leger i hjemmet. Alle har gjort hva de kunne for at han skulle ha det best mulig. Han har hatt et godt og rikt liv og han har satt mange fine spor etter seg. Savnet etter ham vil bli stort, men alle som var glade i ham sitter igjen med mange fine minner. Egil døde stille og rolig i sitt kjære hjem 13. August, 80 år gammel.»

Etter disse fine ordene var Egil sin kone Greta framme ved båren. Hun ønsket å takke sin kjære ektemann for et langt og godt liv sammen og la en rose på båren.

Sønnen Jan Ove sa deretter sin siste hilsen. Han har bare gode minner om sin far. Han minnes en vennlig og leken far som alltid stilte opp og hjalp til. Egil satte stor pris på å bli bestefar. Han hentet og kjørte, både til barnehage og skole. Både som far og bestefar var han snill og gavmild. Jan Ove ønsket også å takke mamma Greta for hennes gode pleie og omsorg for Egil i tiden han var syk. Jan Ove og familien la deretter hver sin rose på båren.

«Daddy, what if» med B. Bare ble spilt på cd, før forsamlingen fikk høre Jahn Teigen sin «Adieu». Prest Sikkeland holdt så andakt og jordpåkastelse. De sørgende sang deretter «Å leva, det er å elska». J. Kinn med «Søng mæ hjæm» ble spilt på cd. «Gabriels obo» spilt av organist, avsluttet seremonien i Kirkelandet kirke.

Kistepynt fra Greta, Jan Ove og Vibeke. Dekorasjon fra Oskar og Markus. Krans fra Aage, Wenche og Geir, Jens-Øyvind. Krans fra Oddmund og Ragnhild, Ruth Aud og Ove med familie. Bårestykke fra Jarl Arne, Ann Karin, Karina, André. Bårestykke fra Olav Arne, Torhild og Nils. Bårestykke fra Kirsten og Irene. Bårestykke fra Anette, Helge, Bendik og Sivert. Bårebukett fra Peggy med familie. Bårebukett fra Britt og Svein. Bårebukett fra Astrid og Pia. Bårebukett fra Jonny, Kolbjørn, Arve, Geir, Jenny med familier. Bårebukett fra Hans Henrik og Oluf. Bårebukett fra Sissel og Ole Jørgen, Rune og Trine. Bårebukett fra KFK Senior-avdelingen.

Fred over Egil Bjarne Nyland sitt minne.

Dødsannonser:

Kommentarer til denne saken