Helt siden oppstarten på 60-tallet har Børsetlia alpinanlegg vært et markant aktivitetssenter i bygda. Ikke bare på Ålvundeid, men for hele kommunen. Her har generasjon etter generasjon lært seg å stå på ski, på en arena som har klart å holde dette gående basert på dugnadsinnsats og frivillighet.

Vi som vokste opp på 70-, 8-0 og 90-tallet har sterke røtter til Børsetlia, som fungerte som den tids barnevakt/SFO, oppdragelsesanstalt og treningssenter. Her var det sosialt, vi fikk oppleve utfordringer og mestring, vi fikk en god dose kjeft når vi ikke oppførte oss og dagene flakset avgårde og var bestandig over før vi var klare til å dra hjem.

Det er derfor med stor glede vi ser utflyttede sunndalinger som flytter tilbake og møter opp i lia, med en ny generasjon alpinister hengende i snøret foran seg.

Til fjell- og langrennsfolket blir det tråkket spor inn til Stortuva og Tempelet som blir flittig brukt gjennom vinteren. Dette er en aktivitet som gir glede også utenom åpningstidene til alpinsenteret, noe vi som bor i området legger godt merke til. Bilene på parkeringsplassen nedenfor varmestua beviser dette på kveldstid og helg.

En skal heller ikke glemme utviklingen av fasilitetene som har bidratt til et nytt segment av besøkende.

Nært og tilgjengelig

Vi har ei veldig fin varmestue som ofte huser kaffetørste besteforeldre og andre besøkende som ønsker å møte entusiastiske barnebarn, eller bare møte opp for å være sosial og få seg en vaffel og en kaffekopp. Kiosk- og matsalget går unna så det suser, og det er som sagt ikke bare alpinistene som benytter seg av dette tilbudet.

Prismessig tilbyr Børsetlia et rimelig kostnadsestimat for denne fritidsaktiviteten.

Nærhet og tilgjengelighet er et viktig moment. De fleste i kommunen kan reise hit med familien ved en biltur på alt fra 5-25 minutter, der en møter nypreparerte løyper som går fra billettbua til langt til fjells. Matpausen kan nytes med kaffe og hjemmebakst i varmestua, og her blir du slettes ikke nektet sitteplass om du har med deg medbrakt niste. Sammenlignet med større kommersielle alpinanlegg ender de opp med nærmere dobbel pris for heiskort, matsalget likeså og en helt annen transportetappe til og fra.

Dugnad og frivillighet

Tilbudet som Børsetlia representerer er basert på dugnad og frivillighet. Og nå skal vi ikke komme med en heseblesende tale om hvor mye det slites og lides i den sammenheng, for dette er noe bygdefolket gjør med glede. Her har mentaliteten gått i arv fra våre foreldre, som stilte opp da vi var små, og fakkelen har blitt båret frem av nye representanter med det samme grunnlaget fra sin oppvekst. En sosial arena, der gamle og unge samarbeider om et felles mål, der de unge lærer av de gamle. Dette er helt nødvendig for å holde liv i den gamle bestefaren av en skiheis. Den knirker og går, men den trenger tilsyn, stell, oppmuntring og smøring for å kunne fungere. Av og til krangler den, og da er det jaggu godt å ha mange års mekanisk erfaring med på laget, kombinert med ungdommelige muskler til å utføre de tyngste takene. Bakkene må ryddes for pisk, for som vi alle vet så gror det igjen rundt oss. Det er ikke bare vedlikehold som må utføres, vi må kjøre heis og holde billettluka i vigør og bakkene skal tråkkes. Da må det brukes dyrebar fritid på helg og kveld, for å kunne glede andre.

Sist, men ikke minst, må vi fremsnakke jentene som står blidspente i varmestua og baker kanelsnurrer og steker vafler til oss. Dette er virkelig et bidrag som Børsetlia ikke kunne vært foruten, og som tidligere nevnt trekker det langt flere mennesker enn de som står i bakken. Alle innkjøp blir gjort på Coop Ålvundeid som dermed opplever økt omsetning vinterhalvåret som en konsekvens.

Stor avkastning

Til sammen utgjør dette et stort apparat med mennesker som legger ned mye av fritida si til driftingen av heisen. I sesongen 2017/2018 ble lagt ned 2.937 dugnadstimer. Dersom vi setter dette opp mot en timesats på 400kr/t, ender vi opp med en sum på 1.174.800,-

Dette er det vi får igjen i rene penger for dugnadsinnsatsen.

Alt det andre vi får igjen fra driften i Børsetlia kan etter vår mening ikke måles i penger, men vi kan heller ikke legge skjul på at grunnlaget er støtten fra Sunndal kommune på 250.000,- pr år.

Tallene er hentet fra en veldig bra og snørik sesong for oss. Men dugnadstabellen forteller at det uavhengig av snømengde, er et stort antall timer med vedlikehold og forberedelser som utføres lenge før oppstarten av heisen. Dette utløser kostnader og behov for kapital før sesongåpning.

Vi håper kommunedirektøren og politikerne fortsatt ser verdiene og mangfoldet dette tilskuddet faktisk gir tilbake, for større avkastning i en investering er det vanskelig å oppdrive i dag.