Drømmer og realisme om regiontilhørighet

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når det blir påpekt at utredningen om en flytting av Kristiansund, Smøla og Aure til ny region er en utredning, og en drøm om Trøndelag, så får man svar fra ensakspartiet som nettopp bærer denne drømmens navn. La meg først få påpeke at det ikke er noe galt med å drømme. Store politikere og kunstnere har påpekt dette i legendariske situasjoner tidligere.

Kristiansund Høyre er ikke redd for utredninger, og gikk inn for å utrede en nærmere tilknytning til Trøndelag. Det er da ingenting galt i å utrede og Kristiansund Høyre står selvfølgelig på sitt program. Det som er feil, er å si at denne utredningen uansett vil føre til at de nevnte kommunene havner i Trøndelag. Det er ikke kommunene som avgjør dette. Når Mette Grødahl i Smøla til Trøndelag nevner bruk av tvang, nevner hun ikke at det slettes ikke er sikkert at Stortinget lar tre kommuner oppløse Møre og Romsdal med tvang. Uansett hvilket flertall dette Stortinget kommer til å ha.

Realiteten er jo faktisk den at komiteen som er satt ned fra Kristiansund sin side, i praksis er partier som er mot fylkes- og kommunereformen. Når vi i tillegg vet at parolen til flertallet i Kristiansund er ny regjering, virker det som politisk spill. Får de viljen sin, selv om den er et svært tynt grunnlag å styre en by på, så kan man i alle fall glemme å flytte til Trøndelag. Regjeringsalternativet flertallet peker på, styrer i all hovedsak også Møre og Romsdal i dag.

Større enheter

På samme måte ser Kristiansund Høyre at Nordmøre er tjent med større og sterkere enheter. Kjøttvekta er faktisk mer i vår disfavør, om vi skal dele Nordmøre opp i indre og ytre fogderi og bli styrt fra Steinkjer. En utredning i seg selv er ingen endring som vil skape vekst og tilflytting, og reversere nedgang. Det er fritt frem for å stille spørsmål med hva en rapport eller utredning koster i forhold til nytten. Enten det er medlemmene i et Næringsråd eller skattebetalerne som betaler dette.

Veksten i Ålesundregionen og i Molderegionen skjer, nettopp fordi de makter å slå sammen kommuner. Ikke fordi de utreder om de skal bli en del av Innland eller Vestland. Det er mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Det er fullt mulig å se på alternative regioner på samme tid som man ser til naboen om det er mulig med et tettere samarbeid. Klarer man å se til Trøndelag på regionalt nivå, er det ingenting som tilsier at man ikke kan gjøre det samme på kommunalt nivå.

Kristiansund Høyre er ikke fremmed for kommunesammenslåinger, men det er ikke det som er første sak på agendaen. Det er sjelden at noen i dagens samfunn går rett på giftermål, på den måten er det forskjell på kommune-Norge og reality-programmer. Uansett er det ironisk at man vil slå sammen regioner men ikke slå sammen mindre enheter. Vi er helt enige i at man ikke skal stå med lua i hånda, det har man dessverre gjort frem til nå. Skal man derimot gjøre seg attraktive bør man begynne med naboen. Vi må gjøre jobben vår, om vi forventer at sentrale myndigheter skal gjøre sin!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken