Se video av hendelsen her:

Grønn Ungdoms talsperson, Tobias Stokkeland, sjokkerte mange da han midt under ungdomslederdebatten på Arendalsuka onsdag dro fram en joint.

– Jeg gjorde det fordi jeg mente at det var en god mulighet til å vise hvor uregulert salg av cannabis er. Vi har et gjennomregulert samfunn hvor vi regulerer alt, inkludert alkohol, og da viste jeg den jointen, forteller Stokkeland til Nettavisen etter debatten.

Politikeren, som bor i Oslo, holdt jointen i været under den direktesendte debatten, som ble arrangert av Nettavisen og Avisa Oslo

– Jeg ble aldri legget, det er ingen som har sjekket det stoffet som er der, og i tillegg så kommer nok dealeren til å ha det oppe ganske lenge og kommer til å pushe på meg sterkere stoffer, sier han, og legger til:

– Det var derfor jeg gjorde det, fordi jeg mener det var en sterk og god måte å vise det på.Se videointervju med Stokkeland:

– Hadde betenkeligheter

– Men dette er jo ulovlig?

– Heldigvis er jeg fra en miljøbevegelse som har god erfaring med det å aksjonere ulovlig. Det er også en ting jeg har hatt betenkeligheter med, men jeg mener også at vi også må tørre i rusdebatten å vise hvor skadelig forbudet mot cannabis er, sier Stokkeland til Nettavisen, som ikke ønsker å svare på hvor han har fått tak i stoffet fra.

Les også: Cannabis-måling: De under 40 er positive til lovlig hasj

– Er du redd for å bli straffet for dette?

– Hvis jeg blir straffet så blir jeg straffet. Det er en del av risikoanalysen jeg har gjort, svarer ungdomspartilederen.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar til saken fra Agder politidistrikt, som opplyser at de kommer tilbake med en kommentar.

Tidligere onsdag ble det kjent at MDGs leder, Une Bastholm, går av som partileder.

Les mer her: Une Bastholm trekker seg som MDG-leder: – Ingen enkel beslutning

SU-leder: – Uklokt

En av dem som reagerer på at jointen ble vist fram i ungdomspartilederdebatten, er SU-leder Synnøve Kronen Snyen.

– Det er uheldig at det blir dratt fram på scenen. Nettopp fordi det gjør det vanskelig for oss som har kjempet for en rusreform å overbevise de som er skeptiske fordi det ser ut som reklame, sier Snyen til Nettavisen.

SU-lederen er bekymret for hvordan seerne av programmet oppfatter stuntet.

– Rusreformen er så viktig og så akutt akkurat nå. Jeg tror dette stikker kjepper i hjulene for å få gjennomslag for denne reformen. Jeg synes det er uklokt og ustrategisk, sier Snyen.

Hun sier samtidig at det er dumt at det er lettere å kjøpe narkotika for 16-åringer enn øl.

Les også: Unge vil ha Norge inn i EU: Får kontant svar fra stortingstoppene

Yngre mer positive

Før ungdomspartilederdebatten startet onsdag ettermiddag, presenterte Nettavisen en fersk meningsmåling som viser at de yngre er mer positive til både avkriminalisering og legalisering av narkotika, sammenlignet med befolkningen som helhet.

Bakgrunnstallene viser at generasjonsskillet i russpørsmål går ved omtrent 40 år. Målingen slår fast at de mellom 30 og 39 år er positive til både avkriminalisering og legalisering, og antyder at denne gruppen er mer liberale enn de under 30.

Ros til Hoem

I tillegg til rusreform, var det Europa og Nato som fikk mye oppmerksomhet under debatten. Og AUF-leder Astrid Hoem var som ventet en sentral aktør i den drøyt timeslange debatten.

Etter den, fikk hun firer på terningen av Nettavisens Erik Stephansen.

– Svært engasjert, kanskje med litt overtenning. Ble kåret til vinner sammen med Svenneby (Ola Svenneby, Unge Høyre-leder) i fjor, og klarer å kapre masse taletid også i år. Men, i år blir det kanskje mer form enn innhold. God på rus, og klarer nesten å kapre en 5-er, sier Stephansen om Hoems innsats.

Les også:

Her er vinneren av ungdomspartilederdebatten