Avisa Oslo: Lørdag arrangerte Comrades en klubbdag på utestedet Godthåb på Grønland, hvor målet var å samle inn penger til kjønnsbekreftende behandling for et medlem.

Comrades er en frivillig drevet organisasjon som jobber med å lage trygge rom for skeive. Organisasjonen har et fond som hjelper skeive og transpersoner økonomisk.

Gjennom kvelden skal flere ha opplevd de to innleide vekterne som ubehagelige, men de to arrangørene sier at kvelden i hovedsak var morsom og fin.

Klokken 03.00 endret dette seg. Kvelden utviklet seg til å bli dramatisk.

Subjekt omtalte saken først.

– Ble aggressive

DJ-en som var leid inn for kvelden, Espen Iden, skal ha fått beskjed av vekterne om å skru av musikken klokken 03.01. Iden har spilt i Oslo i en årrekke, og hevder at han har lov til å spille til 03.15.

Ifølge Mona Jibril, fra arrangøren Comrades, ga DJ Iden beskjed om at han vil spille settet sitt ferdig, før han pakket ned.

– Men vekterne ga seg ikke, de ble aggressive og masete og kom tilbake flere ganger for å få han til å skru av. Da han ga klar beskjed om at de skulle la han være i fred, klikket vekteren, sier Muna Jibril til AO.

Jibrils beskrivelse sammenfaller med Idens egen beskrivelse av hendelsen, som han har delt på sin Instagram-historie.

– Vekteren hoppet på ham (DJ Iden, journ.anm.), og kastet ham av scenen. Plutselig kom det mange andre vektere til, alle sammen hoppet på ham. På et tidspunkt var det mellom sju og ni vektere der, og flere hoppet på DJ-en, sier Jibrils videre.

Det var to vakter som jobbet på stedet natt til lørdag. Jibril reagerer på at det plutselig var flere andre vektere der, og at de skal ha gått rett inn i konflikten.

En video fra hendelsen som Avisa Oslo har sett, viser at DJ-en ikke går til motangrep når en av vekterne tar hardt tak i ham, begge faller av scenen, og DJ Iden blir lagt i bakken. Likevel forteller Jibril at konflikten ikke roet seg. Hun sier at hun prøvde å deeskalere situasjonen.

Proff Security mener på sin side at det var vekteren som ble angrepet. Det skriver May Kirkerud i Proff Security, i en e-post til Avisa Oslo.

– Da musikken skulle skrues av klokken 03.00 natt til lørdag i henhold til skjenkebestemmelsene oppsto det tumulter. Enkelte nektet å forlate utestedet etter at våre vektere hadde gjort gjester og innleid DJ oppmerksom på at de måtte forlate stedet. En av våre vektere ble fysisk angrepet, da han hadde bedt DJ-en om å slå av musikken. Vedkommende som angrep ble nøytralisert ved at han ble lagt i bakken. Andre gjester forsøkte å forhindre vekterne i denne jobben.

(Les hele tilsvaret til Proff Security lenger ned i saken)

Ble skadet

Når AO tar kontakt med DJ Espen Iden, viser han til sin Instagram-historie der han har adressert sin side av saken. Han er rystet over det han ble utsatt for.

– Jeg er rystet, skadet og sjokkert over det som skjedde, og spesielt den ene personen som var mest aggressiv håper jeg aldri får jobbe med dette igjen, skrev han i et av historie-innleggene sine på Instagram.

Han beskriver at han har vondt i ryggen og i skulderen etter sammenstøtet.

– Ropte «jævla soper»

Da DJ-en kom seg løs og gikk opp for å hente tingene sine på scenen, skal vekter ha fulgt etter ham og ropt «jævla soper», ifølge Jibril.

– Da han ropte det, eskalerte situasjonen med skriking. Den ene vekteren brukte flere skjellsord mot transpersoner og skeive, sier Jibril.

DJ Espen Idens beskrivelse av hendelsen stemmer overens med det arrangørene forklarer.

– Jeg går tilbake til DJ booten for å hente mine ting, fremdeles på scenen, og da spør jeg den ene vekteren som står og rister av sinne foran scenen hva som feiler han. Da roper han «din jævla soper» til meg, og rister av sinne, har han skrevet i sin Instagram-historie.

Jibril sier at vekterne på forhånd var brifet i at dette var et skeivt arrangement, og sier at hun tviler på at disse ordene ble brukt tilfeldig. Proff Security svarer på sin side at deres selskap ikke er et transfobisk og homofobisk selskap.

– Vi er absolutt ikke dette. Og vi mener at alle kan stole på at de ikke vil oppleve noe slikt i fremtiden, skriver May Kirkerud i Proff Security og legger til:

– Vi tar avstand fra hendelsen og beklager på det sterkeste ovenfor alle som føler seg berørt.

LES HELE TILSVARET TIL PROFF SECURITY HER:

Slik svarer daglig leder May T. Kirkerud Proff Security Avisa Oslo i en e-post mandag ettermiddag:

– Kjenner dere til hendelsen?

– Proff Security AS hadde ansvaret for vaktholdet på Godt Håb i forbindelse med et arrangement. Da musikken skulle skrues av klokken 03.00 natt til lørdag i henhold til skjenkebestemmelsene oppsto det tumulter.

– Enkelte nektet å forlate utestedet etter at våre vektere hadde gjort gjester og innleid DJ oppmerksom på at de måtte forlate stedet. En av våre vektere ble fysisk angrepet, da han hadde bedt DJ-en om å slå av musikken. Vedkommende som angrep ble nøytralisert ved at han ble lagt i bakken. Andre gjester forsøkte å forhindre vekterne i denne jobben. I forbindelse med denne uoverensstemmelsen klarte en av våre vektere å bruke ett diskriminerende ord. Til slutt løste festen seg opp, og både gjester og innleide forlot utestedet.

– Senere på dagen ble det avholdt et møte mellom utestedet, festarrangør og oss i Proff Security AS. På dette møtet oppfattet vi at det var enighet om beskrivelsen over. Både vi og vekteren som hadde uttalt det diskriminerende ordet beklaget dette, og vi oppfattet at beklagelsen ble akseptert. Nedsettende og diskriminerende ordbruk aksepteres ikke i vårt selskap, noe samtlige ansatte er kjent med. Ingen på dette møtet hevdet at vekterne hadde brukt uforholdsmessig eller ulovlig makt. Fra oss deltok vekterne som hadde jobbet under arrangementet og vår avdelingsleder for uteliv.

– Flere reagerer på at det ble ropt homofibske og transfobiske kommentarer til gjestene. Stemmer dette?

– I forbindelse med denne uoverensstemmelsen klarte en av våre vektere å bruke ett diskriminerende ord.

– Kan dere bekrefte at vekterne utøvde vold mot DJ Espen Iden?

– En av våre vektere ble fysisk angrepet, da han hadde bedt DJ-en om å slå av musikken. DJ-en som angrep ble nøytralisert ved at han ble lagt i bakken.

– Ifølge vitner var dette ubegrunnet, stemmer det?

– Se svaret ovenfor

– Stemmer det at DJ-en ble kalt «jævla soper»?

– Vi kan bekrefte at det ble brukt et diskriminerende ord mot DJ-en

– Er det riktig at vektere som ikke skulle være på jobb på Godthåb denne kvelden kom løpende til for å bistå de to innleide vekterne da situasjonen eskalerte?

– Det var enighet og avtalt med arrangøren om at andre vektere fra oss skulle bidra ved behov, så fremstillingen som gis i spørsmålet er ikke riktig.

– Har dere noen øvrige kommentarer til hendelsen?

– Vi tar avstand fra hendelsen og beklager på det sterkeste ovenfor alle som føler seg berørt.

– Vil dette få konsekvenser for de involverte vekterne?

– Vi har i dag tatt samtale med vekteren som uttrykte seg feil og tatt han ut av tjeneste inntil videre.

– Er Proff Seccurity et transfobisk og homofobisk selskap? Kan det skeive miljøet stole på at de ikke vil oppleve vold og trakassering fra deres vektere i fremtiden?

– Vi er absolutt ikke dette. Og vi mener at alle kan stole på at de ikke vil oppleve noe slikt i fremtiden.

– Alltid ønsket å være et trygt sted

Utestedet Godthåb, der det ble arrangert, er lei seg for at dette har skjedd hos dem. De adresserer hendelsen på Facebook mandag:

– Fredag 22 juli hadde vi leid inn et vekterselskap som vi vanligvis gjør under arrangementer i helgene. Denne gangen opplevde dessverre arrangørene, gjestene våre, DJ-en og vi fullstendig uakseptabel oppførsel som vi tar sterkt avstand fra. Dette skal ingen oppleve. Vi har alltid ønsket å være et trygt sted for LHTBIQ-miljøet og vi er så lei oss for at Godthåb ikke var det på fredag. Vi har tatt dette på største alvor og hatt møte med vekterselskapet som har tatt oss seriøst og tar det videre, skriver de.

DJ Espen Iden har selv skrevet på Instagram at han vil anmelde hendelsen til politiet «via utestedet». AO har ikke fått bekreftet dette med Godthåb. På spørsmål om Comrades vil anmelde hendelsen, nøler Jibril litt.

– Vi hadde en interaksjon med politiet samme kveld. Det ble gnaske høylytt da de to skrek flere seksuelt lada skjellsord til en av oss, og da kom politiet bort. De snakket med vekterne, og det virket som om politiet tok det vekterne sa for god fisk. Så jeg klarer ikke helt å ha tillit til at det er noen vits.

Ifølge May Kirkerud i Proff Security, stemmer det at en av vekterne brukte et diskriminerende ord.

– I forbindelse med denne uoverensstemmelsen klarte en av våre vektere å bruke ett diskriminerende ord, skriver hun til AO.

– Vil dette få konsekvenser for de involverte vekterne?

– Vi har i dag tatt samtale med vekteren som uttrykte seg feil og tatt han ut av tjeneste inntil videre, skriver Kirekrud.

– Ble ikke tatt på alvor

Søndag kalte driveren av Godthåb inn til et møte med Proff Security. Styret i Comrades ga beskjed om at de ønsket å være med. Miky Gebrelul i Comrades forteller at hun ikke oppfattet at Proff tok hendelsen på alvor:

– Det var fire av vekterne som var der til stede, samt sjefen deres. De forklarte seg, men forklaringen sprikte veldig fra det vi oppfatta at hadde skjedd, forteller hun.

– Forklaringen stemte ikke med det vi hadde sett, eller det vi har sett på video etterpå. I tillegg, så endret de på hvilke personer de mente hadde ropt skjellsord, og som hadde vært involvert i de fysiske konflikten, forteller Gebrelul.

Da vekterne ble konfrontert med uttalelsen om «jævla soper», skal de ha forklart at det ikke var «ment trakasserende», og at vekteren egentlig bare mente «jævla idiot».

May Kirkerud i Proff Security, oppfattet at de kom til enighet på møtet om beskrivelsen av hendelsen.

– Både vi og vekteren som hadde uttalt det diskriminerende ordet beklaget dette, og vi oppfattet at beklagelsen ble akseptert, skriver hun.

Vondt for det skeive miljøet

Gebrelul i Comrades sier at hun var sint og skuffet etter møtet.

– De løy om hendelsene, bortforklarte og jeg opplevde ikke at de tok hendelsene på alvor. De virket heller ikke interessert i å kurses, eller ta imot veiledning. Jeg gikk ut av møtet og følte meg utrygg, sier hun.

Jibril i Comrades er helt tydelig på at dette blir siste gang de samarbeider med Proff Security:

– Vi kommer aldri til å ha noe med dem å gjøre igjen. Vi er veldig skuffa, og helt ærlig ganske forbanna.

Hun legger til at hendelsen er ekstra vond fordi det skeive miljøet er såpass sårbart:

– Slike hendelser skaper enda mer usikkerhet hos en allerede sårbar gruppe. Vi prøver å lage trygge rom, hvor vi slipper den trakasseringen og det hatet mot skeive man ser ellers i samfunnet, også blir vi angrepet her også. Det gjør meg sint, avslutter hun.