«Diskriminering» av Kristiansund vs. Molde

Det er korrekt at billettprisene har en sammenheng med lønnsomheten på ruten, skriver Knut Morten Johansen, direktør for samfunnskontakt i SAS.

Det er korrekt at billettprisene har en sammenheng med lønnsomheten på ruten, skriver Knut Morten Johansen, direktør for samfunnskontakt i SAS.

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.SAS har vist en uvanlig stor åpenhet om flypriser knyttet til repeterende påstander om «diskriminerende» behandling av reisende til/fra Kristiansund, både gjennom artikler og tilsvar i Tidens Krav, og bl.a. i møter med Kvernberget Vekst A/S. Det er ingen destinasjoner som SAS er så oppmerksom på konkurranseforholdet mellom to nærliggende byer, som nettopp Molde og Kristiansund.

Vi har overfor TK gått til det helt uvanlige skritt å gå åpent ut med en oversikt over de laveste prisene, og vi har tidligere kunngjort også prosentvis andel lavprisbilletter for begge byene. Da, som nå, kommer Kristiansund enten best eller like godt ut, sett fra den reisendes ståsted. Priser fra NOK 399,- er tilbudt fra begge byer, med NOK 498,- som spesialpris i kampanjer gjennom høsten 2019, samt de laveste ordinære prisene til NOK 599,-.

SAS opererer alene på Kvernberget med et trafikkgrunnlag som er en god del mindre enn det antallet passasjerer man konkurrerer om i konkurranse med Norwegian på Årø. Så lenge det er fri konkurranse i norsk luftfart hvor flyprisene naturlig nok også styres av tilbud og etterspørsel, så kan man fra tid til annen oppleve forskjeller i de prisene som til enhver tid er tilgjengelige for salg. Dette til tross for at prisene i de ulike bestillingsklassene i utgangspunktet er priset helt like. Prisen på billetter som er utsolgt er selvsagt ikke lenger synlige, så om man på bakgrunn av tilfeldige sjekker gjør forsøk på å lage sammenligninger og statistikk så kan det gi et helt feilaktig bilde av virkeligheten. Også i dag kan vi f.eks. se at i tre prisklasser så er billettene opptil NOK 150,- billigere fra Kristiansund til Oslo enn fra Molde.

På generelt grunnlag vil man alltid kunne finne enkelte flyvninger som skiller seg veldig fra hverandre i pris. Det kan være flere grunner til dette og faktorer som hvor lenge det er til avgang, hvilken dag i uken det er og til hvilken tid på døgnet det er. Disse faktorene påvirker ikke bare tilgjengeligheten på vanlige priser, men gjelder også for kampanjepriser. Når det gjelder de større kampanjene som SAS kjører med jevne mellomrom, så skal man være trygg på at alle prisene som legges ut er like for hele Sør-Norge, og da selvsagt er de også gjeldende for Kristiansund.

Med henvisning til det som omtales i leserinnlegget som elefanten i rommet, så er det helt korrekt at billettprisene har en sammenheng med lønnsomheten på ruten. Marginene er små i norsk luftfart, så det kan være særdeles krevende å imøtekomme forventningene om flere avganger, med minst to konkurrenter, størst mulig flytype, til en så lav pris som mulig – og til enhver tid minst like billige billetter til salgs som i Molde.

SAS legger mye innsats i å kunne tilby et så godt rutetilbud som mulig til/fra Kristiansund. Med de daglige frekvensene så er også forbindelsene til/fra SAS’ og Star Alliance internasjonale rutenett også tilstede. Ikke helt ubetydelig verken for de som har næringsvirksomhet eller bare utferdstrang på Nordmøre, eller de mange tilreisende som vil besøke en av de mest sjarmerende delene av Kyst-Norge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken