– Dette er dessverre noe vi også opplever ofte med Di Derre, heter det på bandets Facebook-side , der de deler et lengre innlegg fra gitarist Unni Wilhelmsen om det samme.

– Det er superhyggelig at publikum kan alle tekstene og synger med (noen ganger høyere enn oss). Men det er beklagelig at selv en så veltalende, vittig og stor fortellerkunstner som Jo Nesbø er, innimellom snakker for «døve ører» på norske festivalscener, heter det videre fra Di Derre.

– Mer i Norge enn i andre land

Unni Wilhelmsen er enda skarpere i uttalelsene, der hun deler sine erfaringer gjennom 25 år som artist i kjølvannet av at Dagbladet i flere artikler har omtalt hvordan artister som Robert Plant og Kirin J. Callinan rett og slett har måttet be sitt konsertpublikum holde kjeft.

 

– Dette er et spesielt (og sært) trekk ved norsk festivalpublikum, sier Wilhelmsen, som basert på egen erfaring skriver at «dette forekommer mye mer i Norge enn i andre land».

– Det vet vi som har spilt mer enn 3.000 konserter i hele verden i over 20 år.

Advarer andre artister

Di Derre-gitaristen og veteranartisten påpeker også noe som mange øldrikkende publikummere neppe har tenkt på:

– Dere ødelegger ikke bare for alle som står rundt dere og har betalt like mye for å få en lytteopplevelse – dere får forbildene deres til å advare hverandre mot å spille i Norge. Tygg litt på den!

Da NTB for noen år siden spurte Steve Earle hva han best husker ved Norge, lød svaret: Fulle norske publikummere som bråket.

– Det var i Trondheim en lørdag. Det nytter ikke å ha konsert i Norge en lørdagskveld med noe annet enn et band. Det er drikking som har skylden.