Bussjåfører på Østlandet ble tatt ut i streik mandag. Det er nå varslet at streiken blir utvida fra lørdag 26. september. Skjer dette vil deler av Møre og Romsdal bli rammet. Sjåførene som kjører for Boreal blir tatt ut i streik, ifølge en pressemelding fra fylkeskommunen. Dette medfører at det blir stans i busstilbudet på følgende linjer:

240 Midsund-Molde, 241 Midsund-Heggdal-Solholmen, 510 Averøy-Eide-Molde, 531 Molde-Jendem-Malmeskiftet, 532 Elnesvågen-Molde, 533 Elnesvågen-Bud, 534 Elnesvågen-Farstad, 542 Elnesvågen-Hauglia, 561 Aukra.

Det blir også stans i all skoleskyss i disse områdene.

Reiseplanleggeren på frammr.no og i FRAM-appen blir ifølge pressemeldingen ikke oppdatert i forbindelse med streiken. Reiseforslagene vil derfor vise feil resultat for de rutene som blir omfattet av streiken. Tavlene på bussterminalene og skilt på holdeplassene vil heller ikke vise korrekt informasjon for de rutene som blir rammet av en eventuell opptrapping av streiken.

– Dette er en lovlig arbeidskonflikt. FRAM må holde seg til spillereglene, og setter ikke inn alternative busser, heter det i pressemeldingen.

Truer med ny opptrapping

De fire forbundene som har forhandlet med NHO Transport om bussjåførenes tariffavtale – Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet – truer ifølge NTB med å ta ut samtlige medlemmer dersom motparten ikke beveger seg ytterligere. Det betyr at nesten 12.000 bussjåfører i hele landet kommer til å legge ned arbeidet.

– Vi kan ikke godta at bussjåførene skal tape i oppgjør etter oppgjør. I dette oppgjøret må vi begynne arbeidet med å tette gapet mellom bussjåførene og industrien, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Han framholder at det for 13 år siden ble etablert en enighet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i bussbransjen om at bussjåførene skal ha lønn på linje med lønna i industrien. Siden den gangen har det motsatte skjedd, hevder Eggum. De siste tre årene har lønnsforskjellen økt med over 16.000 kroner.