Dette er de viktigste nyhetene fra natt til torsdag 16. juni.

Mann tilstår å ha drept og gravd ned journalist og urfolksekspert i Amazonas

En mann har tilstått drapene på den britiske journalisten Dom Phillips og urfolkseksperten Bruno Araújo Pereira i Amazonas, ifølge brasiliansk politi.

Mannen, Amarildo da Costa de Oliveira, som har kallenavnet Pelado, erkjente onsdag å ha skutt de to og tok politiet med til stedet der han hadde gravd dem ned. Politiet har hentet dem ut i to likposer, og de tas videre til obduksjon. Levningene ventes å bli identifisert innen noen dager.

Over 100 millioner mennesker er på flukt i verden

Antallet flyktninger i verden har nå passert 100 millioner, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som kaller det en dramatisk milepæl.

Ved inngangen til 2022 var 89,3 millioner mennesker på flukt fra krig og forfølgelse i verden. Det var en økning på 8 prosent fra året før, dobbelt så mange som for ti år siden, går det fram av UNHCRs årlige Global Trends-rapport.

UNHCR hadde aldri registrerte flere flyktninger enn dette, og det var knappe to måneder før russiske styrker rykket inn i Ukraina og forårsaket en av de største flyktningkrisene siden andre verdenskrig. Krigen i Ukraina, samt andre konflikter i verden gjorde at antallet flyktninger i mai passerte 100 millioner.

Australia melder inn strengere klimamål til FN

Australia har meldt inn mål til FN om å redusere landets utslipp av klimagasser med 43 prosent innen 2030, kunngjorde statsminister Anthony Albanese i natt.

Han beskriver målet, et hopp fra tidligere ambisjoner om kutt på mellom 26 og 28 prosent, som et fornuftig økonomisk valg som vil gi «investeringssikkerheten» næringslivet trenger. Klima har lenge vært en het potet politisk i Australia, en av verdens største produsenter av kull og gass. 51 prosent av landets elektrisitet kommer fra kull.

Høytstående IS-leder skal være pågrepet i Syria

En høytstående IS-leder er pågrepet under en operasjon i Syria, sier den USA-ledede koalisjonen mot IS i en uttalelse.

Koalisjonen navngir ikke den pågrepne i uttalelsen, men sier at mannen, som ble pågrepet torsdag, skal ha lang erfaring med produksjon av bomber og at han har vært en tilrettelegger som «ble en av gruppas toppledere i Syria».

Videre heter det at ingen sivile ble skadd i operasjonen, ei heller noen av koalisjonens fly eller annet utstyr.

Kinostreik avverget etter mekling på overtid

Fagforbundet og Virke ble natt til torsdag enige om ny landsoverenskomst for kinoer. Dermed blir det ikke kinostreik.

— Vi er fornøyde med et resultat på 4 prosent. Det er et godt resultat sammenlignet med resultatet i frontfaget, sier Karianne Hansen Heien, forhandlingsleder i Fagforbundet.

(©NTB)