8.385 nye koronasmittede registrert siste døgn – ny rekord

Det siste døgnet er det registrert 8.385 koronasmittede i Norge. Det er 3.978 flere enn samme dag i forrige uke.

Det er andre dag på rad med rekordhøyt antall smittetilfeller. Forrige døgn var smittetoppen på 7.921 tilfeller.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 4.808 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 3.377, så trenden er stigende.

2.075 nye koronasmittede registrert i Oslo siste døgn – ny rekord

Det er registrert 2.075 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er ny rekord, 1.053 flere enn samme dag forrige uke, og 304 flere enn tirsdag.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 961 smittede per dag. Forrige smittetopp i Oslo var 5. januar med 1.771 tilfeller på ett døgn.

Russisk-ledet allianse vil sende hjelp til Kasakhstan

Kasakhstans president Karrym-Jomart Tokajev setter inn militæret for å bryte opp demonstrasjonene i landet, og ber den russisk-ledede militæralliansen Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO) om hjelp. CSTO svarte at de vil sende fredsbevarende styrker til landet.

Tokajev mente han trengte hjelp til å dempe massedemonstrasjonene i landet, som han mener utgjør en «terrortrussel». Ifølge Tokajev ledes demonstrasjonene av terroristgjenger med trening fra utlandet. Russland, USA og EU oppfordrer alle partene til å utvise selvbeherskelse og løse situasjonen gjennom dialog.

Maxwells forsvarere krever ny rettssak

Ghislaine Maxwells forsvarere krever at det blir gjennomført en ny rettssak, etter at det kom fram at et jurymedlem skal ha fortalt resten av juryen at han selv var blitt utsatt for seksuelle overgrep. Jurymedlemmet, en av de tolv som i forrige uke fant Maxwell skyldig i fem av de seks tiltalepunktene mot henne, blant annet å ha rekruttert mindreårige jenter som senere ble utsatt for overgrep, har blitt intervjuet av pressen flere ganger siden juryens avgjørelse ble kjent.

Han har blant annet fortalt at han bidro til å overbevise flere i juryen som var tvilsomme til forklaringene til to av de fire jentene som fortalte om angivelige overgrep de ble utsatt for av milliardæren Jeffrey Epstein og vennene hans. Mannen skal ha fortalt til resten av juryen at han ikke selv husker alle detaljene rundt overgrepene han selv ble utsatt for.

Canada lover milliarder i oppreisning til urfolk

Den canadiske regjeringen lover milliarder av dollar i oppreisning til folk som ble utsatt for overgrep gjennom flere tiår i kostskoler for barn fra urbefolkningen, som ble drevet av den katolske kirken i landet.

Regjeringen sier de er prinsipielt enige om en avtale med representantene til ofrene som gir dem 40 milliarder canadiske dollar i erstatning, tilsvarende knappe 278 milliarder kroner. Rundt 150.000 barn ble tvunget til å gå på skolene mellom 1831 og 1997. Der ble de tvunget til å vende sin egen kultur ryggen og tilegne seg vestlig kultur. Det var minst 130 slike skoler i Canada, og vold og seksuelle overgrep var utbredt.