Dette er de viktigste nyhetene fra natt til torsdag 2. desember.

SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen

Skyhøye strømpriser får opposisjonen til å reagere. SV vil ha med regjeringen på en kontantstøtte for å hjelpe folk med regningen.

Flere partier på Stortinget har varslet forslag i forbindelse med torsdagens finansdebatt. SV jobber også med et forslag, opplyser Lars Haltbrekken.

– Det vil være en kontantutbetaling, som gis til personer og familier som strever med strømregningen. Dette må omfatte flere enn dem som får bostøtte, sier Haltbrekken til NTB.

3.780 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 3.780 koronasmittede personer i Norge. Det er 795 færre enn samme onsdag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 2.889 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 2.297, så trenden er fortsatt stigende.

Pensjon fra første krone allerede neste år

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) sier til VG at regjeringen likevel vil innføre pensjon fra første krone fra 1. januar 2022.

Det er ordningen med obligatorisk tjenestepensjon (OTP) som nå endres. I dag må du tjene minst 1G – 106 399 kroner – for å få pensjon på lønnen.

– Nå endrer vi på dette, ved at alle over 18 år får opptjening fra første krone de tjener – de må ikke vente til de har tjent 106.000, sier Tajik.

Fagbevegelsen til gatene mot høye strømpriser

Industrifagforeninger og LO i landets største byer skal arrangere fakkeltog og fanemarkeringer for å ta tilbake kontrollen over strømprisen fra markedet.

– Situasjonen med enormt høye strømpriser er politisk skapt. Vi må ta tilbake den politiske kontrollen over krafta, sier Remy Penev, tillitsvalgt i Aartun Transport ved smelteverket i Sauda og leder for Industriaksjonen til Klassekampen

Aksjonen sender nå ut et opprop med tittelen «Vannkrafta er vår», hvor de oppfordrer fagforeninger og lokalavdelinger i LO om å stille seg bak felles krav.

Japan snur – tillater likevel flyginger til landet

Japan vil tillate internasjonale flyreiser til landet likevel. Onsdag innførte regjeringen forbud på grunn av koronavarianten omikron.

– Vi har bedt flyselskapene om å pause alle nye reservasjoner fra utlandet i én måned fra 1. desember, sa en talsperson for det japanske samferdselsdepartementet onsdag.

Kunngjøringen kom etter at det var blitt påvist omikron-smitte hos tilreisende to dager på rad. Etter å ha fått kritikk fra flere hold, både innenlands og utenlands, opplyser departementet torsdag at forespørselen til flyselskapene er trukket.

Erdogan bytter finansminister mens liren er i fritt fall

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har byttet ut finansministeren kun ett år etter at han ble utnevnt, samtidig som Tyrkia er i økonomisk krise. Finansminister Lutfi Elvan «ba om å bli løst fra stillingen», og har blitt erstattet av Nureddin Nebati, heter det fra regjeringshold.

Liiren har sunket 30 prosent mot dollaren på bare en måned og inflasjonen i landet nærmer seg 20 prosent. Tyrkias sentralbank, som på papiret er uavhengig, har likevel kuttet styringsrenta tre ganger på mindre enn to måneder, etter sterkt press fra Erdogan.

(©NTB)