– Ny teknologi i nye biler er vel og bra, men store skjermer er også med på å ta vekk oppmerksomheten fra veien, sier kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige, Arne Voll, i en pressemelding.

Ifølge Voll viser en undersøkelse gjort av Ipsos for Gjensidige at fire av ti – eller 41 prosent – av bilister i Møre og Romsdal har opplevd at den interaktive skjermen har tatt oppmerksomheten deres bort fra veien.

– For en tredjedel har dette igjen ført til farlige situasjoner, sier Voll.

– Høy risiko

Nå oppfordrer Voll bilister til å ikke bruke skjermene under kjøring.

– Når sjåføren er uoppmerksom er det en høy risiko for ulykker. Dette er ikke minst alvorlig for foreldre som ofte har barn i bilen, sier Voll.

Ifølge pressemeldingen vil Gjensidige slå hardt ned på skjermbruk i form av avkortning innen de rammene de har.

– Dette gjelder både mobil og berøringsskjerm. Vi vil alltid vurdere om dette går inn i kategorien grov uaktsomhet. Hvis svaret er ja, vil dette resultere i at vi avkorter erstatningen, advarer Voll.

Frykter liv kan gå tapt

Voll mener bilprodusenter og myndigheter er på etterskudd når det gjelder berøringsskjermer og trafikksikkerhet, og han frykter at flere liv kan gå tapt.

– I enkelte bilmodeller strekker skjermene seg over hele bredden av dashbordet. Jeg håper myndighetene kommer på banen med lover og regler, som kan begrense bruken under kjøring, sier Voll avslutningsvis.

Flere fikk bot under fartskontroll: – Overraskende høy hastighet