I en uformell undersøkelse via Facebook til de som bruker gass innvendig på hytta, svarer rundt 30 prosent at de ikke har varsler. Det bekymrer både Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

Det skriver Tryg i en pressemelding.

– I Norge er bruken av gass relativt lite utbredt i boliger. Men når det gjelder hytter stiller det seg annerledes. Der er det mer vanlig å bruke gass, særlig for de uten strøm. Vi i Norsk brannvernforening mener at alle som bruker gass innvendig bør ha gassvarsler. De som bruker gass til oppvarming, bør i tillegg ha co-varsler, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Rolf Søtorp.

Gassvarsler kan redde liv

– En gassvarsler er en god forsikring. Er man ikke påpasselig med å sjekke slanger og koblinger jevnlig, øker det faren for å få gasslekkasjer, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Han påpeker at propangass synker og legger seg nede ved gulvet og at en varsler derfor må stå nede ved gulvet, helst i samme skap som gassbeholderen.

– Har man ikke skap så sett gassvarsleren ved gulvet like ved gassbeholderen, sier Brandeggen.

Farlig oppvarming

Johan Langfeldt, gassekspert og tidligere seniorrådgiver ved Norsk Gassenter, trekker fram dette som en meget farlig ting som flere gjør, og som kan få fatale konsekvenser.

– Noe av det farligste jeg ser rundt om er flyttbare gassovner, såkalte katalyttovner, som mange bruker til oppvarming i hytter. Jeg kan forstå at de er populære da de er enkle å ta med seg og fås også kjøpt på bensinstasjoner, men de er ikke ment som kontinuerlig varmekilde. Når gassen brenner bruker man opp oksygenet som er i rommet, og i verste fall kan man bli kullosforgiftet. Derfor bør du lufte samtidig som du bruker en slik ovn, og slå den av når rommet er varmt nok, sier Langfeldt.

Tryg skriver at det skjer ulykker forbundet med bruken av gass hver år. Gasslekkasjer skjer som oftest rundt pakningen ved ventilen på toppen av gassbeholderen. Husholdningsflasker har regulatorer som presses ned mot en pakning, og det er gummien rundt denne som kan stivne og sprekke. De anbefaler derfor at alle bør sjekke pakningen hver gang man skifter til en ny gassbeholder, og eventuelt skifte pakningen. Gummi er ferskvare, og slanger og tilkoblinger bør skiftes ut senest hvert femte år, opplyser de.

Sjekkliste for de som bruker gass inne i hytta:

  • Sjekk jevnlig at gassflasker, slanger, og alle koblinger er tette og uten sprekker.
  • Installer gassalarm langsmed gulvet der det er risiko for at lekkasje kan samle seg.
  • Gassdrevne ovner bør kombineres med co-varsler. Krever mye lufting under bruk, og må ikke brukes i rom hvor folk sover.
  • Gassbeholdere som ikke er i bruk, må oppbevares stående på et jevnt underlag helst utendørs i egnet skap eller i rom med god lufting.
  • Gassbeholdere skal ikke lagres på loft eller i kjeller, og heller ikke under dekk i båt.
  • Gassdrevet utstyr beregnet for utendørs bruk, må aldri brukes innendørs.
  • Du kan oppbevare maksimalt to 11 kg beholdere på hytta.