Gå til sidens hovedinnhold

Det grønne skiftet.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Næringslivsdebatten i TV fra M&R,Ulsteinvik, hadde noe konkret ved at Ap mente staten må utforme byggeoppdragene slik at nye kontrakter havner i Norge.

Dette har med EØS-avtalen å gjøre og må vernes om, sier næringslivet.

H viser til at 2/3 av oppdragene til verftene står private interesser bak.

Er skip til det offentlige er veien å gå?

Når båtene er ferdige skal de driftes, og utgiftene til staten øker.

Vi får mye penger fra oljevirksomheten, men stopper vi ikke frivillig vil verdenssamfunnet tvinge oss når vi får mange millioner klimaflyktninger.

Må vi ha oljeinntektene for å finansiere omleggingen til «grønne arbeidsplasser»?

Kanskje oljevirksomheten egentlig står i veien for satsingen på alternativene?

Hvorfor satse på noe nytt og ukjent når vi tjener mest penger på å slippe?

VW hadde også store planer for elektrifisering av bilparken, men det måtte en konkurrent som Tesla til for at ord skulle bli til handling.

Hvorfor utvikler vi ikke teknologi for å utnytte energien i bølgene?

Danmark har de siste 20 årene testet mange bølgekraftteknologier, og målet var en bølgekraftindustri etter mal av vindkraftindustrien, og kanskje få et nytt Vestas?

Uheldigvis for Danmark er ikke bølgene i dansk sektor særlig store.

I Norsk Økonomisk Sone er det derimot nok energi i bølgene, men her mangler viljen.

Kombinasjonen havmerder, av typen Jostein Albert til Nordlaks, og energiterminaler som utnytter vinden og bølgene vil gi konkurransedyktige strømpriser på fornybar energi fra havet.

Kan skape arbeidsplasser

I Norskerenna, 80 km fra kysten, kan være et godt sted for å teste ut denne teknologien.

Lykkes vi kan det skape mange industriarbeidsplasser, og fornybar energi og sjømat vil det alltid være et stort marked for.

Røkke og Witzøe har startet et nytt selskap for havoppdrett, og kanskje er dette starten på noe som vil sysselsette mange i årene som kommer.

Det blir spennende, og kanskje tar de en titt på det hybride oppdrettsanlegget fra 2018, som kombinerer havoppdrett med energiopptak fra vind og bølger.

Det er ganske frustrerende å se dagsrevyen og dekningen av miljøsaken i valgkampen, som tydelig bærer preg av Oslobriller.

1.09. fikk Bellonas, Fredrik Hauge, plass i Dagsrevyen.

Budskapet er at vi må tåle vindturbiner i fjellet og langs kysten.

Debatten i etterkant var mellom MDG og H, hvor Tina Bru også støttet opp om Hauge.

I 2018 ble jeg utestengt fra Teknisk Ukeblad i 5 dager for å vise bilde av et hybrid anlegg for fiskeoppdrett og energiopptak fra vind og bølger.

Begrunnelsen var at alle kjente til dette, og leserne ble bare provosert når bildet ble vist mange ganger.

Jeg har sett mange debatter om vindkraft etter 2018, men flytende anlegg som kombinerer fiskeoppdrett med energiopptak fra vind og bølger er ikke med i noen debatter jeg har sett, hvorfor?

Ikke noe problem

Jeg har jobbet med teknologien siden 2005, da jeg fikk designbeskyttet bølgekraftverket, og i 2006 fikk jeg patent på turbinen som skal brukes.

Nordlaks sin havmerd, Jostein Albert, viser hvilke dimensjoner det er snakk om, og når havet dekker 70% av jordoverflaten er det på havet de store volumene av fornybar energi må hentes.

Det er ganske håpløst av Fredrik Hauge å hevde at norsk natur må ofres når vi har et digert havområde i Norsk Økonomisk Sone.

Flytende anlegg på dypt vann er ikke et problem for fiskeriene, og vi skal ikke langt fra kysten før det er langt mellom fuglene også.

En myte som må fjernes er at havvind er kostbart, noe Røkke og Witzøe vil motbevise dersom de får tillatelse til å sette vindturbiner på havmerdene de skal bygge.

Håper flest mulig har sett programmene om Greta Thunberg som er laget av BBC, og budskapet er til ettertanke.

Kommentarer til denne saken