For to år siden ble det laget en film der forfatter Edvard Hoem forteller og leser fra boka si «Jordmor på jorda – Huset under Blåhammaren».

Møre og Romsdal fylkeskommune har gjort en avtale med Hoem om at filmen kan vises i til sammen ti kommuner innen utgangen av 2022. Og torsdag kveld er det kristiansunderne som skal få glede av forfatterfilmen.

NB: Ved første gangs publisering opplyste Tidens Krav av arrangementet var tirsdag. Riktig dag er torsdag 15. desember.

Da arrangerer Kristiansund pensjonistforening filmvisning i Barmanhaugen eldresenter.

– Det er første gang vi gjør noe sånt på Barmanhaugen, og det blir spennende å se om filmer er noe vi kan drive med framover, sier Bengt Gustav Eriksson, leder i pensjonistforeningen.

Kulturhus

Filmvisningen er et samarbeid mellom pensjonistforeningen og kulturavdelingen i Kristiansund kommune, der Eriksson har samarbeidet med biblioteksjef Elisabeth Solheim og Kristin Brevig i kulturenheten.

– Barmanhaugen er et kulturhus for pensjonistforeningens medlemmer, og dette er altså et nytt tilbud til byens pensjonister. Vi har hatt arrangementer med levende musikk, og for oss utvider dette vår kunnskap som arrangør, sier Eriksson.

Det er plass til 100 personer i salen, og gratisarrangementet er åpent for alle byens eldre. Det vil tilbys kaffe underveis.

– Film har vel egentlig ikke vært etterspurt, så vi er litt spente på om folk synes det er interessant. Det kan kanskje bli en ny type publikum enn det vi har hatt tidligere, for denne filmen kan de som er litteraturinteressert like godt. Jeg har lest ganske mye Edvard Hoem selv, og han har et nydelig språk. Han bruker en nynorsk som er litt lik den vi har her, bare litt skarpere, sier Eriksson.

Historien om en jordmor

Det er Marta Kristine Nesje som er hovedperson i boka. I 1821 gikk hun den lange veien fra Romsdal til Christiania for å bli jordmor, samtidig som tre barn og mannen hennes, Hans Nesje, ventet på henne hjemme. Etter ni måneder på jordmorskole gikk hun hjem igjen, og var i tjeneste i mer enn 50 år.

«Jordmor på jorda – Huset under Blåhammaren» er et forspill til Hoems slektskrønike som åpnet med «Slåttekar i himmelen», siden Marta Kristine Nesje er stammor til den store etterslekten leserne møter der.

Edvard Hoem (73) fra Fræna fikk Brages hederspris i 2019 og ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden i 2020.