Gå til sidens hovedinnhold

Det blir forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet

Det blir forbudt å servere alkohol i hele landet etter midnatt fra og med natt til søndag i et forsøk på å bremse oppblomstringen av koronasmitte

– Fra i morgen blir det forbudt å servere alkohol etter midnatt i hele landet, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september, men i denne omgang blir det fra lørdag forbudt med åpne serveringssteder med alkohol etter midnatt. Forbudet gjelder i hele landet.

– Dette er steder med høy risiko for smittespredning, noe vi også ha sett internasjonalt. Det er så enkelt at ved bruk av alkohol en stund, så vil de fleste senke guarden litt og det er lettere å glemme seg. Man kan fort komme tett på hverandre, selv om vi her i landet har krav om bordservering. Det er bakgrunnen for at vi gjør den innstrammingen vi gjør nå, sa Høie.

Taper millioner

Daglig leder Kim Søyland i byOslo Group, som driver en rekke utesteder i Oslo, tror flere millioner kroner og mange arbeidsplasser kommer til å gå tapt som følge av skjenkestoppen, og at det ikke åpnes for mer enn 200 personer ved arrangementer.

– Dette er en tung nyhet for vår bransje. Det kommer til å få store konsekvenser, sier Søyland til E24.

Søyland peker også på at utestedene i Oslo hadde strenge restriksjoner til i slutten av juni og fikk kun lov til å skjenke til klokken 23:30.

– Når de åpner landegrensene og smitten blusser opp igjen, er det vanskelig å svelge at vår bransje blir rammet av restriksjoner igjen. Det føles urettferdig, sier han.

Virker mot sin hensikt

Selskapet har 150 ansatte, og Søyland sier at de nå må vurdere nye permitteringer istedenfor å hente ansatte tilbake.

Også Virke er skuffet over regjeringens forbud. Den siste tidas smitteøkning skyldes ikke serveringsbransjen og kan dessuten virke mot sin hensikt, mener Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

– Vi har forståelse for behovet for å stramme inn, men dette kan i verste fall virke mot sin hensikt hvis det blir flere fester hjemme hos folk, i parker og på andre steder hvor det ikke er profesjonelt oppsyn, sier han.

Grensen på 200 personer beholdes

Regjeringen åpner likevel ikke opp for arrangementer med 500 personer fra 1. september, ifølge helseminister Bent Høie.

– Vi er nødt til å bremse nå for ikke å miste kontrollen, sa Høie under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag ettermiddag.

Les også

Kommunen steilet da de så bildene fra utestedet: – Vi har fått mange bekymringsmeldinger

Heller ikke idretten åpnes ytterligere opp nå, og det blir ikke lempet på 1-metersregelen på kinoer og andre arrangementer.

– Jeg vet at mange kommer til å bli skuffet, og at noen vil bli sinte. Det forstår jeg godt, men vi kan ikke ta sjansen på på miste kontrollen nå, sa Høie.

Ingen breddeidrettsåpning 1. september

Det blir ikke åpnet for breddeidrett i Norge fra 1. september, opplyser helseminister Bent Høie (H).

Regjeringen la fram nye smittevernregler på en pressekonferanse fredag. Der sa Høie at det ikke blir åpnet for kamper og konkurranser i breddeidretten for dem over 19 år.

Les også

Har gjennomført tilsyn på samtlige steder med skjenkebevilling: – Ikke sett noe som burde ført til stenging

Kollektivtransport

Helseminister Bent Høie ber arbeidsgivere legge til rette for at antallet reisende i kollektivtransporten kan halveres i rushtiden.

– Det kommer til å bli trangere på kollektivtransporten. Vi er nødt til å redusere antall reisende i rushtiden der det er trangt, det vil kreve mye av mange. Vi oppfordrer alle som har mulighet, til å gå eller sykle til jobb eller skole. Vi oppfordrer arbeidsgivere til å legge til rette for at halvparten så mange bruker kollektivtransporten som vanlig i rushtiden, sier Høie.

– Vi oppfordrer til bruk av hjemmekontor. Sammen må vi sørge for at det blir trygt for dem som må ta buss og bane i rushtiden. Det må være trygt for barnehageassistenten som må være på jobb når ungene kommer, og for sykepleieren som skal hjem etter dagvakten.

Åpner ikke for land utenfor EØS-området

Det åpnes ikke for reiser til utenfor EØS-området uten at man ilegges karantene ved hjemreise til Norge.

Det opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på fredagens pressekonferanse.

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen. Ved øvrige reiser må man ti dager i karantene.

Kommentarer til denne saken