Gå til sidens hovedinnhold

Det ble som vi hadde fryktet – igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arbeiderpartiet vil ikke støtte Nordmøre i sykehussaken.
Rett nok ville de gjerne ha to akuttsykehus på Helgeland, men ikke her hos oss. Fylkespartiet ønsker «fødetilbud» i Kristiansund dersom – det er faglig og økonomisk forsvarlig-.
Ingen Fødeavdeling! For det er det Nordmøre trenger.
Ordlyden i forslaget er, for Ap, viktigere enn innholdet. Sentrale personer har truet med å melde seg ut. Kanskje andre burde vurdere det samme?
For ikke lenge siden var Nyfødt intensivavdelingen i Ålesund opp i Fylkestinget (opprop). En representant for Arbeiderpartiet var på talerstolen og understreket viktigheten av at – man ikke måtte ta faglige hensyn i saken – når man skulle stemme. Økonomi var ikke nevnt. Om det er noe som er økonomisk krevende, så er det en slik spesialisert avdeling for intensivbehandling av nyfødte. Økonomisk kommer ikke en fødeavdeling opp til knærne en gang.
Nordmørslista stemte imot! Vi tok, med andre ord faglige hensyn, noe som medførte sinne og kjeftbruk fra enkelte av våre med-politikere.

Det er uro i Møre og Romsdal. Arbeiderpartiets lokalavdelinger har kjempet for sykehus og fødeavdeling i Kristiansund.

Fylkespartiet har vært stille. Helt til nå!
Unner de ikke engang likeverdige tjenester for hele regionen? Men det er kanskje ikke så viktig, når det bare går utover innbyggerne på Nordmøre.
Hadde det vært en av de tre andre avdelingene som var foreslått nedlagt, så hadde det nok blitt opprop i Fylkestinget med krav om solidaritet og fellesskap.
Et «fødetilbud», sier de. Men ikke et fullgodt ett.

Solidaritet

Nå har pipen endret lyd. Nå skal det være både faglig og økonomisk forsvarlighet.
Her på Tustna hadde vi i Nordmørslista alvorlige hensikter om å heise flagget 1. mai. Heise det i solidaritetens navn. Men da helsepolitisk talsperson i Ap sto frem og sa partiet ikke ville stemme for forslaget fra Frp, Sp og SV om å beholde fødeavdelingen i Kristiansund også etter at SNR var bygd, lot vi flagget ligge i esken.

Les også

Ber Ap snu i fødesaken

Møre og Romsdal Arbeiderparti enstemmig: Vil beholde fødetilbudet i Kristiansund

Støtter fullverdig fødeavdeling

Bønn til Ap: – Behold et permanent fødetilbud i Kristiansund

Hvorfor skulle Nordmørslista fremme solidariteten med de mest utsatte i samfunnet, når arbeiderbevegelsens fremste gir blaffen?
Vi er mange nok på Nordmøre til å lage bølger i det politiske havet. Bølger som skal merkes helt inn på Løvebakken.
For Nordmørslista kan ikke tillate at den kampen hele Nordmøre har ført helt siden slutten av 90-tallet, skal ende med et vedtak den 12. mai stikk i strid med all vitenskapelig forskning og befolkningens behov.

Spesielt viktig er dette for gravide med lengst reisevei. Flytter føden til Molde, vil de fleste på Nordmøre få lengre reisevei. En lokal fødeavdeling burde vært påbudt heller enn at vi skulle ha en trussel om nedleggelse hengende over oss.
Det er lengre for en fødende kvinne fra Smøla og Aure enn mange tror. Mye lengre!

Det er utfordrende

Gang på gang viser det seg at nærhet er viktig. Uansett fødested, så er det en risiko å føde. For det er risiko faget handler om. Kvinnene selekteres helt fra første kontroll i svangerskapet, og helt frem til fødselen. En slik seleksjon går, selvsagt, på – risiko!
Fødselen går som oftest normalt, men det er ganger hvor den ikke gjør det. Hvorfor skulle man ellers ha hjelp av spesialisert personell? Er ønsket fra Ap at vi skal tilbake til hjemmefødsler med «kloke koner» som hjelp?
Klart det handler om økonomi og prioriteringer. Det gjør det alltid. Problemet er når det går på tryggheten løs!
Trygge gode tjenester vil vi alle ha. Trygghet har en kostnad, men den trygghet burde også komme oss på Nordmøre til del. Å være en salderingspost er slett ikke greit. Det er nye verdensborgere vi snakker om. De som skal ta over etter oss. Tidlig innsats og en god start i livet er viktig. Også er det fantastisk god økonomi i nettopp det.
Fatale følger har ofte en kostnad. Risikoen øker med lengden på reiseveien. Reise på kronglete veier. Omlasting til ny ambulanse, ferge, om det går en. Kanskje ambulansebåt – om det ikke er samtidskonflikt. Flyvær vil vi ikke engang tenke på.

Jordmorberedskap

For de med lengst reisevei, er jordmorberdskap en nødvendighet, men ikke en erstatning for en fullverdig Fødeavdeling! Dessuten burde helseforetakene ha etablert en slik beredskap selv i dag. Men når viljen ikke er der, så blir det heller ikke noe av.
Man satser heller på – dugnadsånden. Til nå har den fungert på ytre Nordmøre, men hvor lenge?
Hvordan skal vi rekruttere jordmødre til denne «dugnaden»? De kan ikke engang forvente å få betalt for jobben.
Og så snakker de om rekruttering. Hvem vil søke seg til en avdeling som har vært truet av nedleggelse siden 2005? Det er manglende rekruttering som brukes som argument for nedleggelse.
Fødeavdelingen har i alle disse årene jobbet iherdig med å utdanne sine egne. En så god jobb, at andre sykehus har «kapret» dem. Sykehus som ikke er truet av nedleggelse.

Den lokale fødeavdeling gir trygghet, og er med på å minimere den risiko det er å føde. For det er – trygghet – det handler om. Trygghet for de fødende, uavhengig av bosted og reisevei.
Fødeavdelingen MÅ vi beholde! Reisen er bare så mye kortere for den som har lang vei fra før.

Kommentarer til denne saken