Henning Sommerro brukte sitt møte med ungdommen i hjembygda fredag til å oppfordre de unge til å tore å være annerledes og tenke litt utenfor bobla de fleste er inne i.

- Det er så lett å havne i bobler der vi forholder oss til hverdagslivet. Jeg vil på ingen måte forhøye meg over andre, men innen musikken så har jeg i alle fall alltid vært interessert i det ukjente, det jeg ikke på forhånd har visst hva ville gi meg, sier Sommerro.

Åpner seg

Han brukte Henningtimen godt, for han rakk innom mye om både seg selv og Hans Hyldbakk til de over hundre elevene fra ungdomsskolen i salen. Og i slike sammenhenger kommer det mye fra privat-mannen Henning.

- Jeg er veldig kjedelig i det meste i hverdagen. Veldig kjedelig. Musikk er det eneste jeg har peiling på, nok peiling til å vite at jeg ikke har peiling i det hele tatt, ler Sommerro.

Han både spilte og sang til elevene, blant annet E´Slåttateja, som han mener er et selvportrett av dikteren Hans Hyldbakk.

- Hans var en som gikk sine egne veier, som ikke var redd for å være annerledes. Det håper jeg dere tør også. Om dere føler dere annerledes, så kan det snus til noe positivt om dere greier ut med det, sier Sommerro.

Hans og Hans

Han fikk spørsmål om Vømmøl og Hans Rotmo, som han har hatt mye samarbeid med.

- Vømmøl (Hans Rotmo) og Vårsøg (Hans Hyldbakk) er ikke så ulikt. Men der Hyldbakk ble upopulær fordi han brukte ekte navn på dem han skrev om, brukte Rotmo fiktive navn og ble kjempepopulær. For øvrig gjorde de akkurat det samme, sier Sommerro.

Han gikk kjapt gjennom sin egen CV, der det startet med en kjempenervøs Henning på første skoledag, som deretter fant ut at det var flere som ham og musikken ble etter hvert veldig viktig. Resten er kort fortalt en suksesshistorie fra A til Å.

- Og beste måten å lære noe her i livet, er å være sammen med andre mennesker der man møter motbør og må tenke. Ikke sitt alene med tankene, da blir det bare med det, sier Sommerro.

Han ser fram til nok en innholdsrik Vårsøghelg, der høydepunktene kommer på rekke og rad. Det første allerede fredag kveld da det blir full sal på kulturhuset når det inviteres til Jubileumskonsert.