NETTAVISEN: I krigen mot tobakk, vurderer helsemyndighetene å forby smak i snus. Det kan føre til at de mest populære merkene forsvinner fra butikkene.

Røyk er ut, og snus er poppis. Samtidig som stadig flere stumper røyken, er nordmenn blitt veldig ivrig på å stappe tobakk under overleppa.

Hver tredje unge mann og hver femte unge kvinne snuser. Det får helsemyndighetene til å vurdere nye forbud.

Helse- og omsorgsdepartementet jobber på spreng med ny tobakksstrategi for å redusere tobakksbruken i Norge. Denne skal legges frem til våren.

Tidligere har helseminister Bent Høie erklært kamp mot snusen, blant annet ved innføringen av kjipe tobakkspakker. Som Nettavisen skrev forrige uke, viser nye tall at snussalget har eksplodert siden Høie-boksen kom i fjor.

Én av tiltakene som helsemyndighetene vurderer er å innføre smaksforbud på snus. Ut ifra definisjonen av «smak», vil et slikt forbud enten ramme brorparten av snusproduktene eller en stor del.

Den største produsenten av snus frykter at et slikt forbud vil fjerne minst halvparten av snusmarkedet.

Ti populære kan bli forbudt

Nettavisen Økonomi har kartlagt hvilke snusmerker som ville blitt omfattet av forbudet, og på listen finner vi mange av de mest populære snusmerkene.

 

På listen finner vi snustyper som:

Skruf Fresh White Slim

Skruf Fresh Xtra Sterk White Slim

Epok Ice Blue Intense

General G3 Volt Super Strong

Nick & Johnny Crushed Ice Extra Strong

Skruf Nordic White Slim

Nick & Johnny Crushed Ice White Ex Strong

Skruf Fresh Ultra Sterk White Slim

Epok Arctic Blue

I det siste tobakksdirektivet til EU blir det forbudt med en rekke forskjellige smakstilsetninger i sigaretter, slik som mentol-røyk.

Ettersom Norge og Sverige er de eneste landene i EU eller EØS som tillater snus, har dette også ført til diskusjon i Norge.

Tobakksfri generasjon

Flere kilder opplyser til Nettavisen at det over tid har vært et sterkt ønske fra Helsedirektoratet om å innføre smaksforbud på snus. Dette er for å bremse nyrekruttering av unge snusere. Blant annet la direktoratet frem forslaget i 2015. Dette arbeidet ble gjort med henvisning til EU-direktiv om smak i røyk.

Når vi konfronterer direktoratets foresatte, nemlig departementet, vil de ikke utelukke et smaksforbud på snus.

– Helse- og omsorgsdepartementet arbeider for tiden med en ny tobakksstrategi, som etter planen vil legges frem denne våren. Hvilke konkrete tiltak som skal inngå i strategien er ennå ikke behandlet i regjering. Det er derfor for tidlig å si noe om det, skriver Elisabeth Johansen i departementet i en e-post til Nettavisen Økonomi.

Målet om en tobakksfri generasjon er ikke bare en visjon for helsedirektoratet, det er også en vedtatt politisk ambisjon. Regjeringens plattform fra Granavolden står det at dem vil:

«Utarbeide en ny tobakksstrategi, med mål om en generasjon uten tobakksavhengighet.»

GENERAL: Geir Hammer er administrerende direktør i Swedish Match Norge. Han mener snus med smak er et godt produkt for tidligere røykere. Foto: SMN

– Vil fjerne 50 prosent av snusmarkedet

Den største snusprodusenten, Swedish Match Norge, som står bak merker som General og Nick & Johnny, opplyser at 50 prosent av det norske markedet har en smak som ikke ligner på tobakk. Eksempelvis mint eller lakris.

– Hvorfor bør snus egentlig ha smak?

– Snus med smak er populært, men det er særlig populært hos tidligere røykere. Vi ser ingen grunn til å fjerne snusen nordmenn liker. Dette er å øke attraktiviteten til røyk, men det er også å gripe inn i livene til folk uten grunn, sier Geir Hammer som er den norske sjefen i snusgiganten.

– Men vil ikke et smaksforbud dempe rekrutteringen av unge snusere?

– Folkehelseinstituttet er tydelige på at vi trenger attraktive alternativer til røyk. Røyk dreper, det gjør ikke snus. Et smaksforbud vil også føre til en enda kraftigere økning av nordmenn som reiser til Sverige for å kjøpe snus, sier Hammer til Nettavisen Økonomi.