Ei varm voksenhånd skal romme seks barnehender i alderen tre til seks år. Det slår bemanningsnormen for barnehager så fint fast. Og det ser da riktig så bra ut på papiret det. Ei varm voksenhånd rommer nemlig mye når den får være sammen med seks små. Når den kan være tilstede, sammen med resten av kroppen, sammen med seks mindre som trenger en stødig hånd å holde i og til å veilede seg gjennom barnehagedagen.

Vi får utrettet så mye sammen med ungene der vi, sju sjeler sammen i utforskertrang, koser oss i lek og læring, sammen. Og sammen er vi vel, fra barna kommer og til de drar, for vi har jo en bemanningsnorm? Bemanningsnormen forteller nemlig at det skal være en voksenhånd per seks små så lenge de går på storbarnsavdeling. Og en voksenhånd per tre små så lenge de hører til på småbarnsavdeling.

Det bemanningsnormen imidlertid ikke sier noe om det er tiden denne ene hånda skal romme de seks små.

Og det er her det blir vanskelig.

Tidstyvene

Vi har nemlig tidstyver i barnehagen. Tidstyvene er de som stjeler tid fra barna. De som tvinger seg fram og stjeler sekunder, minutter, timer. De skyver tilstedeværelsen til voksenhender vekk fra barnegruppa. De gjør at ei voksenhånd i praksis må romme så mange flere små hender i løpet av en dag enn de seks som normen sier. Tidstyvene gjør at bemanningsnormen i sum kanskje går opp et par timer til sammen i løpet av en dag, hvis vi er heldige.

Tidstyvene tar den varme voksenhånda vekk fra de seks små. For å rydde etter frokost, for å sette på ei vaskemaskin, for å tømme tørkeskapet som er fullt av votter som har tørket over natta. For å bistå på en annen avdeling på grunn av fravær, for å avvikle pauser, møter, plantid. Arbeid før, underveis og etter måltider. For å observere, skrive rapporter, samarbeide med andre instanser, utføre foreldresamarbeid og mye, mye mer.

Åpningstiden strekkes i begge ender, mens arbeidstiden er den samme, bemanningen er den samme. For så lenge vi har vært innom bemanningsnormen i løpet av dagen, da er det visst godt nok.

– Gi oss tid og rom

Vi som skal være den varme, stødige hånda, vi som jobber i barnehager rundt omkring i Norges land, vi ønsker oss egentlig ikke så mye. Vi ønsker å være nok hender til stede for de mange små så lenge de er tilstede i barnehagen, og vi ønsker oss nok hender til at alt det praktiske som også må gjøres i løpet av en dag kan gjøres uten at det stjeler tid fra de vi er her for, nemlig barna.

Kjære politikere: Vi er tidlig innsats, gi oss tid og rom til å gjøre den.

Les også

Gratulerer med barnehagedagen til liten og stor

Les også

Når skal brikkene falle på plass?

Les også

Høyre satser på kvalitet og innhold i barnehagene

Les også

Billigere kvalitetsbarnehager for en ny tid