Gå til sidens hovedinnhold

Den varme og dyre poteten strøm

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det blir selvsagt en voldsom diskusjon om strømpriser når vi nå alle har fått et prissjokk, ihvertfall i sør. Dagens strømpriser er egentlig ikke en overraskelse, dette måtte skje en dag og burde ha vært forutsett.

Vi har forskjellige pris områder i Norge, i området Nord er spotprisen idag 13,55 øre/kWh (Nord-Norge har ikke moms på strømmen), Midt Norge har en spottpris på 16,94 øre/kWh mens Øst, Sør og Vest har pris på 100,03 øre/kWh. Hvorfor har vi ikke et nasjonalt strømnett som kan sikre en bedre utjevning mellom områdene? Sannsynligvis er det ikke investert nok i vårt nasjonale og regionale strømnett. Vil også regne med at vannbassengene i sør er på lavt nivå ikke bare grunnet lite nedbør, men også stor eksport.

Vi er totalt avhengig av strøm, få har i sine hus og leiligheter alternativer. Norge er totalt avhengig av en trygg og forutsigbar pris på strømforsyning til private og industri. Dette må være noe av det viktigste en regjering må sikre, uansett partifarge. Været og dens luner får vi ikke gjort noe med, og er ingen unnskyldning for høye priser.

Ikke forberedt

En stor utfordring i Norge er variasjonene i døgn behovet for strøm, når vi kommer hjem skal alle lage middag, sette elbilen på lading og på kalde dager skrur vi alle opp de elektriske ovnene. Strømnettet må dimensjoneres for å kunne håndtere slike topper, som har blitt større de siste årene. En opplagt utfordring er hvordan vi kan redusere toppene. Tidsstyrt lading av elbiler er et godt tiltak, ikke alltid nødvendig å lade elbilen når vi har strømtopper. Så langt i 2021 har de rene elbilene 62% av nybilsalget i Norge mens de ladbare hybrid bilene har 22% av markedet. Dette representerer en utfordring for vårt strømnett, som ikke er forberedt på lading av elbiler over hele Norge verken hjemme eller via ladestasjoner. Vi har gått inn i elbil alderen uten å tenke igjennom den intelligente lade infrastrukturen som kreves.

På lengre sikt er det en rekke tiltak som kan være aktuelle, borettslag kan produsere strøm gjennom solceller, strøm kan lagres på batterier som lades opp når det er billig og tilgjengelig strøm. Dette er teknologier som er i rask utvikling og blir stadig bedre, vi burde ha en plan for dette i Norge støttet av de sentrale myndighetene. Senest i forrige uke på NRK nyhetene hører vi om manglende kompetanse på å utnytte solenergi for kraftproduksjon, er det godt vær regner det lite og ofte lite vind, men da har vi sol.

Store forskjeller

De nye strømmålerne som vi nå har i alle husstander har times eller lavere oppløsning av forbruket. Dette gir en mulighet for varierende priser avhengig av når du bruker strøm, som kan bidra til å redusere toppene ved at lavere priser gir et incentiv for å skifte tidsmessig noe på forbruket. Vannvarmere og andre enheter med stor varmekapasitet behøver ikke strøm når det er toppbelastninger.

Det er store forskjeller i forbruk av strøm gitt forbruksvaner og hus-/leilighetsstørrelser. Å innføre ekstra avgifter på store forbruk er en god mulighet vi har, dette vil bidra til en bedre utjevning og lavere pris på basis forbruk. De nye elektroniske strømmålerne har en utgang (HAN) som kan gi alle en mulighet for å se strømforbruket i realtid via diverse teknologier, som PC, mobil, laptop og egne målere. Det blir nesten som i gamle dager hvor vi hadde en strømmåler på kjøkkenet som viste forbruket og om vi hadde overforbruk.

Det vi trenger er en plan for fremtidens energiforsyning som dekker bredt og ser muligheter. Energi fremover vil komme fra tre viktige og komplementære kilder, vann, vind og sol, vi burde søke internasjonal lederskap i å utnytte dette. Dette er god næringsutvikling og opplagt bidrar til lavere CO2. Uavhengig av dette må vi også sørge for en mer enhetlig pris i hele Norge, dagens prisbilde viser hvor galt vi har stilt oss.

Vi glemmer fort, når det blir vår med regn og prisene igjen går ned har vi kanskje glemt alt dette.

Kommentarer til denne saken