Førstnevnte demonstrasjon skal holdes foran Stortinget i Oslo, fra klokken 15.30 til 17.00 på tirsdag. Demonstrasjonen i Kristiansund vil foregå foran Kristiansund sjukehus fra klokken 15.00 til 16.00 på onsdag.

Demonstrasjonen i Oslo arrangeres av Bunadsgeriljaen, Femihelse og Barselopprøret. Demonstrasjonen i Kristiansund arrangeres av Bunadsgeriljaen, sammen med Rødt og Nordmørslista.

– Grunnen til at demonstrasjonen i Oslo kommer nå, er fordi vi hadde en demonstrasjon i april der vi la fram sju krav til helseministeren om hvordan vi kunne forbedre føde- og barselomsorgen i Norge. Vi krevde endring. De siste månedene har vi imidlertid opplevd at det bare kuttes mer og mer i alle tilbud, forteller Marie Grødahl Brekkan, daglig leder i Bunadsgeriljaen.

– Nå begynner det å kjennes over hele landet

Grødahl Brekkan forteller at fødeavdelinger legges ned, sommerstenges og helgestenges.

– Det kuttes også i tilbud i frivillige organisasjoner, som Ammehjelpen og brukerorganisasjoner som fødende og gravide har bruk for. Det viser seg at det har gått fra vondt til verre og derfor er det på tide med en ny demonstrasjon, som passer veldig bra nå med tanke på at statsbudsjettet skal legges fram og revideres.

Selv har hun imidlertid kun anledning til å delta på demonstrasjonen i Oslo.

– Jeg har kun mulighet til å delta i Oslo, der jeg også skal holde appell. Det blir veldig interessant og det blir en helt annen stemning nå. Folk har fått beskjed om at det skal helgestenges på ABC ved Oslo universitetssykehus og at det sommerstenges på Helgeland, så nå begynner det å kjennes over hele landet. Det er ikke bare Kristiansund som blør. Det blør over alt.

– VI har sagt det 1000 ganger før: «Nok er nok»

Til demonstrasjonen i Oslo er en politiker fra hvert parti invitert til å holde appell.

– Da kan de være der og lære av hva vi har å si, vi organisasjoner som er med.

Grødahl Brekkan forteller at det originalt var planlagt demonstrasjon i Kristiansund fordi Helse Møre og Romsdal (HMR) skal ha styremøte på Kristiansund sjukehus onsdag den 23. november.

– Så kom det fram, et par dager etter vi begynte å planlegge, at det også skulle være demonstrasjon i Oslo. Vi bestemte oss for å slå dette sammen, men vi tar det dagen etter i Kristiansund grunnet det styremøtet som kommer til å være. Det blir samme type demonstrasjon, men det blir nok mer en protest mot helseforetaket som har stengt fødeavdelingen vår og sier at det er faglig forsvarlig, sier hun og legger til:

– Vi har sagt det 1000 ganger før: «Nok er nok.» Men nå er det nok og om de kutter mer nå, får vi et så svakt tilbud i Norge og det er hårreisende.