Kommentar: Noen av våre trofaste lesere mener fortsatt at papiravis er den beste måten å lese nyheter på. Jeg tror det blir vanskelig å overbevise dem om noe annet. Derfor er det viktig å forsikre om at vi skal ta vare på papiravisa, selv om vi kommer med en utgave mindre i uka.

Det jeg håper på med denne kommentaren, er at jeg kan vise hvorfor tk.no er blitt den viktigste nyhetskilden. Det er uavhengig av om du leser mest nyheter på døde trær eller på en liten skjerm du oppbevarer i lomma. Det er også uavhengig om du er digitalt innfødt og synes det er helt naturlig at du finner alt du trenger å vite via mobilen, eller om du er oppvokst med én TV-kanal, én radiokanal, mange lokalaviser og leksikon i bokhylla.

Etter at vi slapp nyheten om at Tidens Krav ikke lenger kommer på papir på mandager, har jeg fått anledningen til å ha mange hyggelige samtaler om hvor viktige vi er i folks hverdagsliv.

Beholder papiret

Papirutgaven er håndfast og noe fysisk vi kan ta i og lett vise fram. Eller som en trofast abonnent sa: – Papir er best, da kan du lese aktivt og skrive dine egne kommentarer i margen.

Når det er vanen, så skjønner jeg godt at det er vanskelig å kutte ut papirutgaven. Derfor kan jeg berolige med at papiravisa er og fortsatt vil være viktig – for oss og for leserne.

Papiravisa har fortsatt mange lesere, og er fortsatt en viktig nyhetskilde for mange. Den vil overleve lenge, men vil nok fortsatt kunne endre seg framover – i tråd med de behov leserne til enhver tid har.

Alle våre abonnenter har lært å lese på papir, og er vant med at en avis og en bok er noe som har en start og en slutt. Da kan en uendelig strøm av nyheter på nett gi opplevelsen av dårlig oversikt og mangel på kronologi. For de digitalt innfødte er ikke dette noen utfordring. Søk, lenker, bokmerker og ulike apper hjelper oss å holde styr på det vi vil lese om igjen, eller det vi ønsker å dele med andre.

Nyheter er best på nett

Jeg har jobbet med kommunikasjon hele livet, på midten av 90-tallet kom internett, og da var det helt naturlig for meg å utforske mulighetene dette ga.

De fleste har opplevd at utviklingen har gått rasende fort, men det er altså over 20 år siden de første nyhetene ble publisert på tk.no.

Naturlig nok har både innhold og presentasjon utviklet seg.

Jeg skal prøve å ikke være for belærende. Det jeg ønsker å få fram er at alle våre abonnenter bør utnytte de mulighetene og den store mengden av innhold vi har på tk.no.

Det betyr som sagt ikke at papiravisa forsvinner med en gang, men nettutgaven er blitt hovedproduktet. Det er på tk.no du får nyhetene først, og det er der de blir utdypet med flere bilder, video, grafikk og ikke minst linker til andre relevante saker.

Startet som et tillegg

Fredag 19. november 1999 ble www.tk.no lansert for første gang. Da skulle utgaven på internett være et supplement til papirutgaven, og kun et fåtall artikler ble lagt ut på nett. Som oftest etter at de hadde blitt trykket i papirutgaven. Etter hvert ble det helt naturlig at alle hendelser skulle publiseres snarest mulig på tk.no.

Les om lanseringen i TKs papirutgave 19. november 1999 hos Nasjonalbiblioteket.

20 år senere er tk.no blitt nordmøringenes viktigste og raskeste nyhetskilde. Det er der de lokale nyhetene kommer først, det er der du leser de viktige debattinnleggene, det er der du ser de beste bildeseriene og det er der du hører jubelen når KBK scorer.

Det var også der du kunne oppleve den helt spesielle 17. mai-feiringen som vi hadde i år. Der kunne nordmøringene finne og se både bilder fra feiringen, og video fra årets 17. mai-taler fra hele Nordmøre.

Over 6.000 så vår sending fra borgerbåttoget i Kristiansund, så vi vet at dere bruker og setter pris på mye av det digitale innholdet. Likevel vet jeg at det er mange hull i forståelsen på hva dere finner på tk.no og hvordan dere tar det i bruk.

Jeg lar meg også fascinere av at bruken av tk.no og avhengigheten av papir kan være helt forskjellig mellom to ektefeller. Det er helt typisk at den ene må ha papiravisa til frokosten, mens den andre har lest eAvisa om kvelden, og oppdaterer seg på siste nytt på mobilen mens kaffen nytes. Riktig nok er det noen av våre eldre abonnenter som leser nyhetene på nett, men som fortsatt vil ha papir til kryssord, sudoku eller TV-programmet. Du finner slikt på nett også, men da andre steder enn tk.no.

Tre versjoner

Det mest håndfaste produktet er selvsagt papiravisa, men det mest innholdsrike er tk.no. Det er årsaken til at vi ønsker at flere abonnenter skal benytte seg av vår nettutgave. Jeg har derfor satt sammen informasjon som jeg tror mange av våre engasjerte og trofaste abonnenter vil ha glede av.

Først av alt må jeg forklare de ulike utgavene:

Papirutgaven kommer nå fem dager i uka, har normalt 28 sider, og inneholder nyheter fra hele Nordmøre. Der finner du også fortsatt tegneserier og radio- og TV-program.

eAvis er en blåkopi av papiravisa, bare digitalt. Den finner du i menyen på tk.no eller i appen Tidens Krav Digital Utgave, på mobil og nettbrett. Den kommer ut på kvelden kl. 21.00 dagen før hver utgivelse. Når vi nå ikke lenger lager mandagsutgaven av papiravisa, kommer det heller ingen eAvis søndag kveld.

Nettutgaven er www.tk.no, som du nå leser, kan lese på PC, mobil eller nettbrett. Den oppdateres fortløpende fra morgen til kveld. Både med hendelser som skjer akkurat nå og med gode reportasjer og intervjuer. Her finner du også alt av småstoff du er vant til fra papirutgaven, som leserbrev, dødsannonser, kulturkalender og bursdagshilsninger. Ønsker du en enkel tilgang og muligheten for å få varsel om viktige nyheter fra din kommune kan du laste ned vår nye app som heter tk.no.

eAvisa har for mange vært en god inngang til den digitale nyhetsverden, og vært et godt alternativ til papirutgaven på ferier. Jeg må likevel få fortelle en liten hemmelighet. eAvisa er et helt unødvendig i dag. Du finner alt det samme innholdet på tk.no, der kan du enkelt gjøre teksten og bildene større, og du får video og linker til relevante artikler. Og viktigst av alt, artiklene er alltid oppdatert.

Slik logger du deg på

Alle abonnenter får tilgang til eAvisa og til alt som er på tk.no, men det krever at du logger deg på. Tidens Krav og de andre over 80 avisene i Amedia-konsernet bruker aID som løsning for å kjenne igjen abonnentene. aID kan sammenliknes med et vanlig ID-kort, som for eksempel førerkortet ditt. Din aID forteller nettsteder hvem du er, slik at du kan få tilgang til innhold du har betalt for – f.eks. artikler som er forbeholdt avisabonnenter – eller innhold som bare gjelder deg.

Hvis du alt har et abonnement, men ikke aID så kan du bare gå til tk.no, klikke på en artikkel merket med + og velge logg inn, og så «Lag ny bruker». Systemet vil be om telefonnummer og at du lager deg et passord. Da kobles ditt abonnement med din aID og du får lese alt innholdet på tk.no.

De fleste telefoner og PC-er kan huske passordet ditt, men innimellom oppdateres både maskiner og programvare slik at du av og til må skrive inn passordet på nytt. Glemmer du passordet ditt, så er det en egen lenke under påloggingen hvor du kan be om et midlertidig passord som blir send til deg som SMS.

Dette finner du på www.tk.no

Lokalavisa har alltid vært en blanding av redaksjonelt innhold, leserbrev, personalia, informasjon og lokale annonser. Slik er det også på tk.no. Det er denne miksen av innhold som gjør at lokalavisa bidrar til å lime samfunnet sammen.

Hva er så denne blandingen kan du selvsagt spørre, for svært mange lesere er bare inn på en nettside og ser på hva som er siste nytt. Da er det ikke like lett å få øye på alt innholdet som for noen kanskje er litt skjult. Derfor skal vi her prøve å presentere det aller meste.

Menyen: Vi justerer menyen innimellom, men akkurat nå kan du klikke deg direkte inn på seksjonene Meninger, Kultur, Sport og Direktesport. Trykker du på Meny og de tre strekene så får du både eAvis, oversikt over alt innholdet vårt og de ulike mulighetene du kan tipse og kontakte oss på.

Siste nytt: Øverst, like under logoen finner du en stripe med de artiklene som nettopp er publisert.

Oppslagene: Gjennom hele dagen har vi minst en journalist som følger med på hva som leses og hva som skjer i nyhetsbildet. Vi vurderer hele tiden hva som er de viktigste nyhetene akkurat nå, og plasserer de øverst. Derfor vil du se at rekkefølgen på sakene stadig skifter. Det er ikke alltid at den nyeste saken ligger øverst.

Meninger: Leserbrev er en viktig del av innholdet vårt. Du finner de mest aktuelle på fronten av tk.no, og alle samlet i seksjonen Meninger. Husk også at du kan finne mange gode innspill og ytringer i kommentarfeltene under hver artikkel på tk.no.

Annonser: På tk.no finner du både lokale, regionale og nasjonale annonser. Noen av annonsene er tilpasset akkurat deg. Vi samarbeider blant annet med Google, slik at annonsørene selv kan bestille og planlegge sine kampanjer på flere aviser og nettsider samtidig.

Næringsliv: Hver dag publiserer Brønnøysundregistrene kunngjøringene fra alle slags selskap. Vi gir deg oversikten over siste nytt fra næringslivet på Nordmøre. Vi har også oppdaterte oversikter over de siste etableringene og de siste konkursene på Nordmøre.

Livet på havna: Vi har satt sammen både værvarsel, webkamera og linker til hva som rører seg på havna slik at du kan følge med på hva som rører seg på og rundt havna i Kristiansund.

Ledige stillinger: Vi har samlet alle jobbannonsene på en plass slik at det er lett å få oversikt over hvilke ledige jobber som finnes på Nordmøre.

Hva skjer på Nordmøre: Arrangementskalender for hele Nordmøre, her kan arrangørene legge inn sine arrangement og leserne kan velge og vrake i møter, konserter og utstillinger.

Eiendommer: På tk.no finner du både oversikt over hvilke hus de ulike meglerne har for salg, og oppdatert oversikt over hvilke eiendommer som er blitt solgt i det siste.

Lesernes bilder: Dere tar utrolig mange fine bilder. De som blir publisert på Instagram viser vi også fram her på tk.no, og noen få legger vi også i papirutgaven.

Dødsannonser: På tk.no kan du se de siste dødsannonsene som begravelsesbyråene har satt inn i papirutgaven. Der kan du også søke på tidligere publiserte dødsannonser.

Direktesport: I samarbeid med de andre Amedia-avisene tilbyr vi kamper og arrangement fra hele landet.

Bursdagshilsninger: En koselig hilsen med bilde av bursdagsbarnet setter alle pris på. På tk.no kan du som leser til og med gi et lite hjerte til de du har lyst skal få ekstra oppmerksomhet.