Det var rundt klokka 14.00 lørdag at Hovedredningssentralen for Sør-Norge mottok mayday fra det to år gamle cruiseskipet «Viking Sky». Mannskapet meldte om framdriftsproblemer i dårlig vær, og at de drev mot land.

- Vi har fått melding om at det er 923 passasjerer ombord og et mannskap på mellom 400 og 500, opplyser informasjonssjef Tore Lyngvær i Kristiansund kommune.

Alle passasjerene skal være engelsktalende.

Les også: De første cruisepassasjerene er evakuert: – Det må være slått full katastrofealarm

Fire pasienter skal være sendt til sykehuset i Kristiansund, der det hovedsaklig er snakk om kutt- og bruddskader, melder Trine Kvalheim, kommunikasjonsdirektør i Helse Møre og Romsdal.

Alvrolig skadd

Helse Midt-Norge opplyser at fem personer er innlagt på Molde sykehus, fire er innlagt på sykehuset i Kristiansund.

På førstnevnte sykehus er en kvinne i 50-årene innlagt med lettere skader, en kvinne i 60-årene er innlagt med lettere skader og en kvinne i 70-årene er innlagt med lettere skader. Også en mann i 70-årene er innlagt, han har moderate skader. I tillegg er en mann i 70-årene er innlagt med alvorlige skader, men han har blitt fraktet videre til Haukeland universitetssjukehus.

På Kristiansund sykehus er en kvinne i 70-årene innlagt med lettere skader, og en mann i 70-årene er innlagt med alvorlige bruddskader. I tillegg er en mann i 50-årene lettere bruddskader og en kvinne i 90-årene er innlagt med alvorlige bruddskader.

 

180 evakuerte

Skipet holdes stabilt, men ifølge Dagbladet er det uaktuelt å ta i bruk livbåter. Bølgene er for høye.

Etter det TK for opplyst er det også umulig å lande med helikopter på dekk. Alle må heises ombord i hellikoptrene, og med mindre været bedrer seg, kan evakueringen ta lang tid. Hvert av de fire-fem helkioptrene som deltar, kan ta 15 passasjerer.

Pressetalsperson ved Hovedredningssentralen, Per Fjeld, sier til Tidens Krav at cruiseskipet har fått i gang tre av fire motorer.

– Båten beveger seg nå vestover, og holder en hastighet på fire knop, sier pressetalsperson Per Fjeld.

180 av drøyt 1.300 om bord på cruiseskipet Viking Sky er evakuert fra Hustadvika og arbeidet vil fortsette, selv om tre motorer på skipet nå er i gang igjen.

– Status nå er at vi per 23.45 har løftet 180 personer opp fra dekket på Viking Sky, mens vi har hentet alle de ni fra lasteskipet opp fra sjøen. De hoppet i vannet en etter en fordi det var altfor utfordrende å få dem opp direkte fra båten, sier Fjeld klokka 00.15.

Hovedredningssentralen opplyser til NTB at flesteparten av de rundt 900 passasjerene kommer fra USA og Storbritannia. Besetningen består også av ulike nasjonaliteter.

– Vi skal holde på hele natten, sier pressekontakt Borghild Eldøen ved HRS til NTB.

Kom seg ut fra land

Skipet lå en stund ankret på svært grunt vann ikke langt fra land.  Klokken 15.30 opplyste politiet i Møre og Romsdal til NTB at skipet hadde fått start på den ene motoren, men at det var for tidlig å si om skipet vil kunne gå for egen maskin.

Kl 16.30 viste tracket på ais at båten hadde kommet seg et stykke ut fra land, der den lå mot været. Evakueringen av passasjerer fortsatte imidlertid.

Politiet meldte at klokka 16.30 var de første 100 passasjerene kommet til land. Politiet var da på plass og jobbet med registrering av passasjerene.

De tre supplybåtene «Edda Fauna», «Ocean Art», og «Siem Symphony» ankom senere området etter å ha ligget til kai i Kristiansund.

 

– Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier Tor André Franck Gram ved politiets operasjonssentral.

Hovedredningssentralen koordinerer arbeidet, med bistand fra politiet. Redningshelikopter er satt inn i arbeidet med evakueringen.

«Viking Sky» skal ifølge Marine Traffic være på vei til Stavanger.

Full storm

Det blåser kraftig i området, og meteorologene melder at det også er observert en del lyn langs kysten lørdag.

Ifølge vakthavende meteorolog er det full storm der «Viking Sky» befinner seg, og det vil det være de neste timene.

– Det blåser full storm fra sørvest. Det kommer det til å gjøre de neste to-tre timene. Deretter ventes en svak minking, men det kommer til å ligge en sterk kuling til liten storm i området. I løpet av natten kommer vinden til å gå over til en stiv til sterk kuling. Det er også høye bølger i området. Målestasjoner vi har ikke langt unna, viser at det er målt bølger på 11–12 meters høyde.

Det er absolutt mye vær i området, og slik vil det være utover kvelden.

– Det har tidligere vært meldt om torden og lyn i området, kan du si noe om det.

Ja, det har vært en del byger og torden i områder, men det skal ha beveget seg vekk, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Tidens Krav klokken 16.05.