I skrivende stundt er det planlagt at 18 cruiseskip seiler innom Kristiansund i løpet av 2019. Forskjellen fra tidligere år, er at skipene er mindre, med færre passasjerer.

Det største skipet med flest passasjerer er AIDAvita, som legger til kai 31. mai. Skipet har plass til 1.266 passasjerer og er 203 meter langt.  Skipet reiser fra Trondheim til Rosendal.

Det første cruiseskipet legger til kai allerede 27. mars. Marco Polo har plass til 800 passasjerer, og stopper innom Kristiansund på ferden fra Alta til Åndalsnes.

Nederst i saken finner du en oversikt over alle årets planlagte anløp.

Mer betalingsvilje

I et intervju med Tidens krav i januar, sa markedssjef i Kristiansund og Nordmøre havn, Erika Indergaard at hun ønsket nettopp de mindre skipene velkommen.

– De som reiser med mindre og eksklusive cruiseskip, er som regel mer betalingsvillige. Derfor er det ikke bare antallet passasjerer om bord som er interessant. På mindre skip er det gjerne en større andel som booker landturer. Derfor ønsker vi å bare legge til rette for flere anløp, men vi ønsker spesifikt små og mellomstore skip, som byen og omlandet kan ta seg av på en skikkelig måte, sier hun

 

En cruiseundersøkelse utarbeidet av Innovasjon Norge, i 2016, viser at den gjennomsnittlige cruiseturisten legger igjen 860 kroner per dag de ligger til havn.