I løpet av mai skulle det ha vært til sammen tre cruiseanløp til Smøla med skipene «National Geographic Resolution» og «National Geographic Endurance».

Men nå er alle anløpene kansellert, opplyser Sindre Holberg på Facebook. Lokalpatrioten har siden 2014 sørget for at mindre cruiseskip har satt Smøla som stoppested.

– Årets cruiseanløp til Smøla er kansellert, på kort varsel. Dette som en følge av nytolkning av regelverk, som fører til at myndigheter og havn krever at Brattværet/Dyrnes skal være godkjent etter internasjonalt terror- og sikringsregelverk for at gjestene skal få gå på land, kjent som ISPS-koden, skriver Holberg.

ISPS står for «International Ship and Port Facility Security». Nærmeste godkjente ISPS-terminal for passasjerskip er i Kristiansund.

– En godkjenningsprosess tar flere måneder, så dermed er det ikke mulig å verken flytte eller gjennomføre årets anløp. Dette er synd, skriver Holberg videre.

Reglene gjør at Brattværet skal sikres etter samme regelverk som større havner.

– Spurv, kanon og så videre ... men vi får heller se framover. Jeg håper å få til en ordning til neste år, avslutter han.

«National Geographic Resolution» var planlagt med anløp torsdag 12. mai, mens «National Geographic Endurance» skulle ha kommet tirsdag 17. mai og lørdag 21. mai.