Gå til sidens hovedinnhold

Covid-19-frykt og raseri mot Hurtigruten: – Rystende

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, kommer med sterk kritikk av Hurtigrutens håndtering av utbruddet.

(Nettavisen): Da ekspedisjonsskipet MS Roald Amundsen la til kai i Tromsø natt til fredag, var to ansatte satt i isolasjon på grunn av sykdom, uten symptomer på covid-19.

Etter at skipet la til kai, ble disse rutinemessig testet, og fikk påvist viruset. Alle de er innlagt på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Senere har tallet på koronasmittede om bord blitt oppjustert til fire, skriver Nordlys.

– Rystende og skandaløs håndtering

På lederplass i Nordnorsk debatt går Nordlys hardt ut mot Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet.

– Dette er rystende og skandaløs håndtering fra Hurtigruten sin side, skriver avisen.

Politisk redaktør i samme avis, Skjalg Fjellheim er ikke nådig overfor selskapet.

– Det som er situasjonen er jo at Hurtigruten har hatt syke mennesker om bord, og som har vært i isolat. I disse tider har man ikke folk i isolat med mindre det er mistanke om korona, sier han til Nettavisen, og fortsetter:

– Også kommer de til Tromsø, hvor de frakter disse personene i drosje til UNN. Der blir det veldig raskt konstatert, ved hjelp av en hurtigtest, at disse har covid-19 smitte.

Alle de om lag 200 passasjerene om bord Hurtigruten fikk gå av skipet, og visste ingenting om smitten, før de fikk en SMS flere timer senere.

– Disse passasjerene spaserer fritt rundt på land. Noen skal til Moss, andre skal til Kristiansand eller Oslo, det er folk fra hele landet som reiser videre med fly. I tillegg er det en del som oppholder seg i Tromsø. Det er en betydelig smitterisiko, det skjønner alle, spesielt med tanke på den rollen cruiseskip hadde i den innledende perioden i pandemien, sier Fjellheim.

– Framstår uprofesjonelt

Ifølge redaktøren visste ikke kommuneoverlegen om koronasmitten før hun fikk beskjed om at det befinner seg noen personer på UNN som er smittet.

– Håndteringen virker uprofesjonell, dårlig planlagt, dårlig forberedt, og mangel på rutiner. Det er ingen tvil om at dette framstår som uprofesjonelt, mener Fjellheim, og legger til:

– Det er en overhengende fare for at vi står overfor en situasjon der smitten blir spredt – ikke bare i Tromsø, men i landet for øvrig.

Fjellheim trekker også fram samfunnsdugnaden, der alle har blitt bedt, og fremdeles blir bedt om å passe på, som en faktor.

– Også kan de bare slippe opp, det tror jeg mange reagerer på, sier han.

Ønsker ikke kommentere

Redaktøren stiller også spørsmål ved om ikke Hurtigruten kunne ha satt passasjerer i karantene ved de mange hotellene i Tromsø.

– Det finnes mange hotell i Tromsø som har lavt belegg i sommersesongen, og alle disse ligger jo i nærheten av havna. Hvorfor har man ikke vurdert og eventuelt sette passasjerer i karantene der? spør han.

– Hva bør Hurtigruten gjøre videre?

– Jeg går ut ifra at de tar konsekvensen av dette, og avlyser alle cruise til Svalbard inntil videre. Ellers er det jo ikke så mye mer de kan gjøre, skaden har jo allerede skjedd.

Pressevakt hos Hurtigruten opplyser til Nettavisen at de ikke har noen kommentar til saken.

Skipet det gjelder skal nå være isolert, og alle de resterende 160 besetningsmedlemmene vil bli testet, det opplyser Hurtigruten i en pressemelding.

Videre skriver selskapet at etter det de kjenner til, har ingen passasjerer hatt symptomer på covid-19 eller annen sykdom om bord.

– Passasjerene følges nå opp av enten Tromsø kommune eller av kommunen passasjeren er hjemmehørende i, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken