(Romerikes Blad): Fritidsboligen til Egidijus Mikalainis og kona er ikke som alle andres. Ikke bare er den i deres egen bakhage, men den er også gravd inn under jorda. Mikalainis nyter at den lille hytta på 38 kvadratmeter går i ett med naturen.

– Jeg liker omgivelsene, og at den er unik med buet tak. Jeg kommer ofte hit på kvelden for å slappe av, sier han.

Mikalainis er daglig leder og eier av firmaet Egil Byggtjeneste AS på Frogner. Det var for seks år siden at Mikalainis begynte å se på mulighetene for å bygge en jordhytte. Han tok en tur til Spania og gjorde en distribusjonsavtale med en fabrikk der nede.

– Slike boliger er vanligere i varmere land som Mexico, USA og Saudi-Arabia, men i Norge er det helt unikt, sier han.

Egil Byggtjeneste AS

Daglig leder: Egidijus Mikalainis

Stiftet: 2012

Driftsinntekter 2019: 17 042' NOK (omsetning i hele tusen kroner)

Resultat før skatt 2019: -2 092' NOK (resultat i hele tusen kroner)

Driftsinntekter 2018: 21 422' NOK (omsetning i hele tusen kroner)

Resultat før skatt 2018: -813' NOK (resultat i hele tusen kroner)

Mikalainis forteller at Egil Byggtjeneste er den eneste sertifiserte leverandøren på denne typen fritidsboliger i Skandinavia. Han har enda ikke bygd en slik hytte til andre enn seg selv. Han sier at det er mange som er interesserte, men at flere er skeptiske til å investere i en slik hytte.

– Til høsten skal firmaet vise frem en hytte på Hyttemessen, slik at vi kan få det inn i bransjen, sier han.

Godt isolert

Mikalainis har en klar visjon bak disse hyttene. Han vil tilbake til den grunnleggende måten å bygge hjem på, og bruke mindre tre og materialer ved å grave dem inn under jorda. Han ønsker at hyttene skal være så bærekraftige og økologiske som mulig. Dørene og vinduene har han kjøpt brukt. Han har også bygd mye av interiøret og eksteriøret selv.

– Den har fundamentet til et vanlig hus, med muligheten til å sette inn vinduer og peis. Utover dette er den ikke som en standard hytte, sier han.

Til tross for at fritidsboligen ikke har tradisjonelle vegger og tak, skal den være godt isolert.

– Rundt hytta er det 15 centimeter med isolasjon og 25 centimeter med jord, forklarer Mikalainis.

Bekledningen er av fiberplast.

Vil utnytte terrenget

Den lille hytta er dekt av jord og planter. Det samme gjelder resten av hagen, og Mikalainis sier at han og kona bruker fritiden sin på snekring og hagearbeid.

– Siden vi kjøpte huset for syv år siden har vi gjort mye oppussing. Kona mi sår planter og jeg bygger ting, sier han.

Mikalainis ønsker at flere skal kjenne til fordelene med å bygge en hytte under bakken. For i tillegg til å spare på materialer, skal den være lett å finne en plass til.

– Hvis du har en dårlig tomt med ujevnt terreng kan du plassere boligen inn i skråningen og fylle med jord rundt. Du kan også bygge en terrasse på taket, eller ha et stort takvindu, sier han.