Gå til sidens hovedinnhold

Bunadsgeriljaen holdt markering på Stortinget

Artikkelen er over 2 år gammel

«Bunadsgeriljaen», Helsepartiet og folkeaksjon Redd Ullevål sykehus holdt mandag formiddag markering både utenfor og på galleriet på Stortinget.

– Det er min første dag i bunad i dag. Det er et kampplagg, og det er en styrke at vi som kjemper mot sykehusvedtak rundt omkring i landet nå har fått til et samarbeid, sier nestleder Lene Haug for folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus til NTB.

Det var i forbindelse med behandlingen av et representantforslag i Stortinget om Oslo-sykehusene fra Bjørnar Moxnes (Rødt), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Kjersti Toppe (Sp), den såkalte Bunadsgeriljaen, Helsepartiet og folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus demonstrerte – de fleste ikledd bunad.

– Vi kjemper for å hindre nedleggelser av fødetilbudet både på Nordmøre og i landet generelt, sier initiativtaker Anja Solvik til NTB.

I slutten av mars kom beskjeden om at Helse Møre og Romsdal vil legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, og at fødetilbudet i stedet skal legges til Molde. Det har satt sinnene i kok på Nordmøre.

Etter at nyheten om nedleggelsen ble kjent, har kvinner ikledd bunad protestert på alt fra fotballkamper til fjelltopper mot nedleggelse av fødetilbudet. Bunadskvinnene mener at nedleggelse som fører til lengre reisevei til fødestua i verste fall kan koste liv.

 

Bunadsaksjonistene har vært svært synlige i sosiale medier og har fått mye oppmerksomhet. Tirsdag planlegger bunadskvinnene å ro en gravid kvinne fra Smøla til Kristiansund i en gammel trebåt.

Aksjonsgruppene varsler også at de 14. mai i forbindelse med et nytt representantforslag på Stortinget, sammen vil holde en ny markering på Karl Johan.

 

Kommentarer til denne saken