Ni mattekjempere fra 9 til 13 år fra IL Braatt var med på stevne i Sundsvall sist helg. I tillegg var Marius Neergaard, Morten Rødahl og Eskild Kjøl med som trenere og lagledere.

Totalt var det 350 deltakere med. Det var brytere fra Sverige, Norge, Finland, Latvia, Litauen og Estland i aksjon.

Gjengen fra Kristiansund kjørte minibuss til Sverige. Alle bodde på hotell. Samholdet og det sosiale var like viktig som det som foregikk ute på matta.

– Her var det mange som aldri har vært med på tur før. Ja, det var vel første brytetur til utlandet for alle, sier Marius Neergaard.

Han har selv vært aktiv bryter i barne- og ungdomsårene. I dag har han ansvaret for knøttene i Braatt.

– Vi trener på tirsdager og torsdager i Braatthallen. Og vi har plass til flere. her er det bare å møte opp.

Gutter og jenter som vil prøve bryting trenger ikke å melde seg inn i Braatt i starten. Det lages et opplegg hvor barna for en innføring i hva det handler om å være bryter.

– Men det viktigste er at vi har det artig på trening. Det gjelder uansett hvilken idrett du driver med. Godt miljø må være drivkraften i all barneidrett, sier Neergaard.

Godteri på grensa

De yngste bryterne i Norge blir ikke rangert når de er med på stevner. Da er det annerledes i Sverige.

– Her gis det poeng og dømmes fallseier fra barna er åtte-ni år. Det betyr at svenskene som regel har et forsprang i ung alder. Men her hjemme har vi valgt en annen modell. Det kan sikkert diskuteres hva som er best, sier Neergaard.

Braatt er opptatt av at det skal være en lav inngangsbillett for å være med i bryting. Deltakerne i Sundsvall betalte kun 600 kroner i egenandel. Da var det reise, startavgift, restaurantbesøk og overnatting på hotell med i prisen.

– Og så var vi innom og kjøpte godteri på grensa. Det er en sikker vinner når du er på tur. Skikkelig Harry-handel, ler Neergaard.