Gå til sidens hovedinnhold

Bruken av lakselusmidler gikk ned i 2018

Artikkelen er over 2 år gammel

Laksenæringen kuttet bruken av legemidler mot lus i fjor, ifølge Sjømat Norge. Siden 2015 er bruken av slike stoffer kraftig redusert.

Bruk av legemidler kalt kitinsyntesehemmere, som påvirker lusas evne til å skifte skall, gikk ned med 25 prosent i 2018. Det ble også brukt 20 prosent mindre hydrogenperoksid.

Siden 2015 er bruken av de to typene lakselusmidler redusert med henholdsvis 90 og 80 prosent, ifølge interesseorganisasjonen.

Lusetallene i fjor var totalt sett lavere eller på samme nivå som året før, men det er noen forskjeller. I Midt-Norge og på Vestlandet var det en økning i lusenivåene på ettersommeren og høsten, men økningen var liten i forhold til tidligere år, ifølge Sjømat Norge.

Organisasjonens fagsjef Ketil Rykhus sier det er motiverende å se resultatene av tiltakene mot lakselus.

– Havbruksbedriftene blir stadig flinkere til å holde lave nivåer og benytter mekaniske metoder og bruk av rensefisk framfor legemidler. Men det er fortsatt mulig å bli bedre, samtidig som vi må ha fokus på fiskevelferden og reduksjon i dødeligheten. Vi må hele tiden jakte på forbedringer i alle deler av produksjonen, sier Rykhus.

I stedet for å bruke legemidler, benytter oppdrettsnæringen mer og mer mekaniske metoder for å få bukt med lusa. Disse er imidlertid skadelig for fisken og er en viktig årsak til at mange fisk dør, påpekte Veterinærinstituttet i sin fiskehelserapport i fjor.

Les også

Lakselus er big business

Les også

Fortsatt høy dødelighet i oppdrettsbransjen, og det øker i Møre og Romsdal

Les også

Fikk nei til ny forskingstillatelse: – Det er ingen som kan hevde at vi er ferdig forsket på dette

 

Kommentarer til denne saken