Gå til sidens hovedinnhold

Breddeidrett, paintballklubben og ny bane

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som leder for Rensvik Paintballklubb og representant for en av breddeidrettene i kommunen ser jeg at vi trenger bedre måter å søke om midler og hjelp til dette. Dette så vi kan plukke opp ungdommer som faller utenfor de vanlige sportsaktivitetene, som fotball osv. Vi fikk avslag på litt økonomisk støtte for bygging av bane på det grunnlag av at vi var for få medlemmer. Uten bane så er det jo vanskelig å samle medlemmer og ta medlemskontingent, og hadde vi visst det var et av grunnlagene for kulturmidler, så hadde vi samlet sammen et skriv med medlemsmasse. Vi lager bane på de oppsparte midlene vi har og det blir vakuum på konto når denne er ferdig. Men med mye dugnad fra få, blir det så bra som det blir. Legger ved bilde av Molde sin paintballbane.

Prosessen for å hjelpe breddeidretten lar oss ildsjeler kjempe mot byråkrati og regler som gjør at mange gir opp og du må søke i mange år, med 2 steg frem og 1 tilbake. For vår del kunne vi søkt om breddidrettstøtte fra staten, men da bare hvis bygging var over en viss sum og da dekker de halvparten. Vår bane ble for «billig» for disse midlene, skjønn det de som kan.

Alt dette gjorde at en av våre foreldre sendte mail til våre politikere (se nedenfor):

Frode Sivertsen
Leder Rensvik Paintballklubb

«Hei kjære Ordfører i Kristiansund, Rådmann og andre som leser dette

Jeg har behov for å skrive noen ord til dere, sånn at dere kanskje kan hjelpe oss og andre små klubber i framtiden.
Sønnen min, Christoffer, begynte på paintball da han var 12 år (han er nå 20), og hadde da prøvd alle de typiske idrettene som fotball, håndball og svømming. Han følte seg ikke hjemme der, men når han kom inn i Rensvik Paintballklubb datt alt på plass, han var kommet rett.
Den gangen var banen på Flatsetøya, men det var allerede jobbet i flere år for å flytte banen til Sødalen, vegg i vegg med Motorcrossklubben. Han spilte etter hvert for juniorlaget Kristiansund Silver, og her var det flere ungdommer som ham, som ikke passet inn i breddeidretten, noen hadde ulike utfordringer som plaget dem, men på paintballbanen glemte de alt annet. Vi var en gjeng trofaste foreldre som stilte opp på dugnader og kjørte til turneringer på Østlandet for at gutta skulle få mulighet til å delta.
Jeg ble tidlig med i styret som sekretær, og etter hvert som sponsoransvarlig. Christoffer var anti-mobbingrepresentant i klubben, sammen med en kompis fra laget.
En dag i mai for tre år siden mistet vi banen over natta. Christoffer sitt lag som gjorde det bra på turneringer, og som ved en anledning vant divisjonen sin i NM og som stod i «fare» for å rykke opp til øverste divisjon i Norges Paintball Liga, stod plutselig uten bane å trene på. Rekruttlaget han trente, med 8 gutter i 14-årsalderen som året før hadde spilt sin første turnering og kjøpt inn utstyr, måtte nå bli kjørt til Molde eller lengre for å trene. Over natta mistet klubben alt og viktigheten av å få på plass den nye banen i Sødalen hastet mer enn noen gang.
I de siste tre årene har jeg sett primus motor og grunnlegger av Rensvik Paintballklubb, Nils Morch, gi opp og slutte med all paintball, i tillegg til andre medlemmer og spillere som slutter. Det har vært utallige møter med Kulturenheten i kommunen og Motorcrossklubben for å få til avtaler. Jeg har deltatt på møte med Britt i Kulturenheten og Siri fra Idrettsrådet i Molde og hørt deres velvilje og positivitet; bane skal vi få til. Utallige ganger har vi hørt at når vi får på plass den søknaden eller den godkjenninga så kan dere få de midlene, da blir det bane. Utallige ganger har jeg hørt «det blir ikke i år heller, men til neste år».
Nå har vi gitt opp å vente, noe må skje, vi bygger med det vi har uten midler eller støtte fra andre, vi kan ikke vente lenger.
I vår fikk klubben et løfte om 80 000 fra Kulturmidlene, de skulle settes av til i høst og hvis det ble krise med noe så kunne vi ta kontakt før. Dette blir overstyrt og løftet trukket tilbake fordi vi ikke har nok medlemmer.
Vi er tre stykker som står igjen i klubben, to spillere og en mamma som gir alt for å få til ny bane. Minimum 40 stykker står klare og venter for å få spille når banen er klar. Flere hjelper til med dugnad på banen når de kan. Vi kan ikke kreve medlemsavgift for et tilbud vi ikke kan gi, men i august når banen er klar da får vi medlemmer igjen. Hadde vi visst at dette skulle stoppe lovte midler, kunne vi alltids fått kommende medlemmer til å skrive seg på ei liste.

Hva ønsker jeg med det jeg skriver her?
Jeg ønsker at det skal være enklere å skape noe i Kristiansund. Rundt oss popper det opp paintballbaner hele tiden.
Jeg ønsker at det ikke skal være normalt å bruke 5-10 år på å få til en aktivitet utenom breddeidrett.
Jeg ønsker at det ikke blir lovet støtte/midler/avtaler med den ene hånda og tatt tilbake med den andre.
Jeg ønsker at slike prosesser ikke tar gnisten av dugnadsånden.

Sender med søknad vi har sendt rundt til ulike bedrifter i nærmiljøet vårt for informasjon om det vi gjør nå.
Tusen takk for at du leste.

Med vennlig hilsen
May Wæraas Uran
Stolt Paintballmamma»

Kommentarer til denne saken