Gå til sidens hovedinnhold

Brannvesenet har fått «øyne i luften»

Artikkelen er over 1 år gammel

Bruk av droner blir stadig vanligere blant blålysetatene og andre beredskapsorganisasjoner. Nå har drone blitt en del av verktøykassen også til Nordmøre og Romsdal brann og redning, som er et brannvernsamarbeid der Tingvoll, Gjemnes, Sunndal, Rauma, Aukra og nye Molde kommune (Midsund, Molde og Nesset) deltar.

Nordmøre og Romsdal brann og redning og Romsdal interkommunale utvalg mot akutt forurensning har, ifølge en pressemelding, fått på plass en operatørgodkjenning i kategori 2. Dette lar brannvesenet operere med droner i operasjoner som kan bidra til en sikrere og mer effektiv håndtering av hendelser.

Støtteverktøy

– I hovedsak er dronen tenkt brukt som et støtteverktøy ved branner, søk, redning og oljevernaksjoner. Å få «øyne i luften» gir oss mye verdifull informasjon, som igjen skaper felles situasjonsforståelse og gjør oss bedre rustet til å ta gode beslutninger når vi håndterer ulike typer hendelser. Ved hjelp av en drone kan vi også effektivt grovsøke større områder ved søk etter personer eller lokalisering av utslipp på sjø. Det kan også bidra til å øke sikkerheten hvis man kan bruke dronen i stedet for å sende inn mannskap i utsatte områder, som for eksempel rasområder, sier varabrannsjef Trygve Lennavik i Nordmøre og Romsdal brann og redning.

Nordmøre og Romsdal brann og redning og Romsdal interkommunale utvalg mot akutt forurensning har i dag to droner, der den siste ble kjøpt inn med støtte fra Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal. Denne har både vanlig kamera og et enkelt termisk kamera som standard utrustning. Dronen kan også utstyres med høyttaler eller lyskaster.

– Drone er en moderne teknologi som er med på å effektivisere skadebekjempelse i mange ulike situasjoner for brann og redningstjenesten. Derfor er vi i Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal glad for å bidra med slik støtte. Vi, som er et lokalt og kundeeid selskap som var forløperen til det lokale brannvesen, har alltid hatt stort fokus på skadeforebygging og på å sikre liv, helse og verdier. Det er med stor tilfredshet at vi fortsetter det gode samarbeidet med Nordmøre og Romsdal brann og redning, sier Eyvind Pettersson, som er leder for Næringsliv i selskapet, i pressemeldingen.

Kommentarer til denne saken