Kristiansund Symfoniorkester er hundre år i år og har spilt sine nasjonale festkonserter 17. mai i Festiviteten siden 1987. Da får et ofte tallrikt publikum høre noe av det mest norske som finnes av musikk, i tillegg til at de får være med å synge både nasjonalsang og bysang - stående til fullt orkester. 

I år har de også invitert med seg Kristiansund Operakor. Et grep som garantert løfter stemning og takhøyde, mener Odd Williamsen, som i tillegg til å behandle kontrabassen i orkesteret også er kveldens konferansier.

Stian E. Svendsen dirigerer orkesteret mens Elin Persson er kormester.

Børster støvet

I sitt daglige virke ved Nordmøre Museum er Odd Williamsen slett ikke ukjent med å grave i historisk materiale.

Denne gangen har han gått løs på Ola Bræins samlinger etter faren Edvard Bræin. Der kom Williamsen over tre danser; en reinlender, en springar og en gangar, som trolig ingen har spilt siden 1930-tallet. Ørnulf Michelsen, cellist i orkesteret og tidligere kulturskolerektor i Kristiansund,  har tilrettelagt notene.

Norsk meny

Hovedverket på konserten er Edvard Griegs musikk til Bjørnstjerne Bjørnsons skuespill «Sigurd Jorsalfar». Operakorets egne Trond Sæterøy og Gjert Aaberge Dahl er solister.

– Det blir hyllest til Bunadsgeriljaen og til Ludvig Holberg. Og vi får et gjenhør med Edvard Fliflet Bræins ouvertyre «Tordivelen og flua», som er basert på en folketone fra Sunndal. Alf Prøysen gjorde visa landskjent på radio. I Festiviteten får vi den i versjon for stort orkester, i umiskjennelig Fliflet-stil, sier Odd Williamsen.

Vi får også høre musikk av Geirr Tveitt, Johan Kvandal og Sparre Olsen. Norsk som bare det!

– Bedre avslutning på nasjonaldagen kan man neppe få, mener Odd Williamsen.