Gå til sidens hovedinnhold

Bør media trykke åpenbart tilbakestående meninger?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hjernevasking er jaggu effektivt. Det overskygger normal skolegang. Hvordan har disse små løkene blitt så naturdumme? Og en annen ting, bør ikke media beskytte små barn mot seg selv istedenfor å trykke slike åpenbart tilbakestående meninger?

Reagerer du når godt voksne mennesker skriver slike kommentarer om ungdommer? Det gjør i hvert fall jeg. Jeg reagerer fordi konsekvensen kan være at unge ikke tør å ytre seg offentlig. Jeg reagerer fordi slike kommentarer viser at mobbing er greit. Jeg reagerer fordi kommentaren ble skrevet av dyreverner og barnebokforfatter Berit Helberg 23.09.21 kl. 16:27 i en offentlig Facebook-gruppe, som en reaksjon på et leserinnlegg om ulv. Et innlegg som var skrevet av den 15 år gamle ungdomspolitikeren Trym Enaasen.

Dagen etter hadde hun fått publisert leserinnlegget «Fullt av feil om ulv» som innledes med følgende sitat «Oida, her var det mye faktafeil. Skal du være politiker bør du ikke åpne hele innlegget med en løgn, Trym. Ulvebestanden øker IKKE i Norge. Det ser du om du går noen år tilbake hos rovdata …». Gjentatte ganger beskylder Helberg Trym for løgn med formuleringer som «jeg ser jo at du igjen ikke har lest om det dyret du så åpenbart hater». Jeg bestemte meg derfor for å faktasjekke innlegget til Helberg.

I klar vekst

Ifølge Rovdata.no er ulvebestanden i klar vekst . Siden det er litt tungvint å sammenligne alle årsrapportene, foretrekker jeg artiklene fra SSB og NRK (referert til under innlegget) som beskriver utviklingen i Norge på følgende måte:

På 1960-tallet var det nærmest ulvetomt i Skandinavia. Men så startet en gradvis innvandring fra øst, fra Finland og Russland. På 1980-tallet ble de første ulvene registrert her til lands, og siden har pilene pekt oppover. (NRK)

Dette er altså et klart brudd med Helbergs innlegg hvor hun skriver at:

Ulven var IKKE utryddet på 60- og 70-tallet, selv om staten fra 1850-årene innbitt forsøkte å utrydde alle rovdyr i Norge fordi grådigheten etter hjorteviltet var altfor stor. At rovdyrmotstandere forsøker å innbille andre om at ulv har vært utryddet, viser hvor useriøse disse er i forsøket på å bli kvitt noe som hører helt naturlig hjemme i norske skoger. Dette har du lært i naturfagtimen, men du har åpenbart valgt å glemme hvor viktig rovdyr er i systemet.

Troverdige kilder

Nå vet ikke jeg om Helberg mener at Rovdata, SSB og NRK er rovdyrmotstandere, men selv regner jeg disse kildene for å være svært troverdige. Samtidig merker jeg meg at Helberg har oppgitt jaktkritikerna.se og sin egen blogg som kilder.

På bakgrunn av dette synes jeg derfor det er direkte ufint av Helberg å beskylde Trym for løgn gjentatte ganger. Jeg foreslår derfor at Helberg setter seg ned og skriver en offentlig og skikkelig unnskyldning til Trym. Det er selvfølgelig helt greit å være uenig med Senterungdommens ulvepolitikk, men trakassering av unge er aldri greit. Det håper jeg vi kan være enige om.

Kilder:

Rovdata: https://rovdata.no/Ulv/Rapporter.aspx?fbclid=IwAR2ZDYPV1LFMYyTPBHV2NjEY7iriem5sXXMTnWMtfASe0ZO9OQcw4eLXzL8

SSB: https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/artikler-og-publikasjoner/ulven-den-siste-unionist?fbclid=IwAR1LRIy4_1tGYSb-m8bBX8dgDVHzSDZEvcDUM2VX4iPKjsox4Ojyj8uyDGQ

NRK: https://www.nrk.no/norge/femdobling-i-ulvebestanden-1.14345117?fbclid=IwAR3IsqJEbqjjKoX1DUeZp4pKU7G9SdOdvYeC21FgyU2MJ4Lfn0-8hi8NlXU

Kommentarer til denne saken