Kanskje maten smaker bedre med sterke farger rundt seg

Rødt trigger følelser og kreativitet. Et rødt rom kan oppfattes som romantisk, spennende og gøyalt.

Rødt trigger følelser og kreativitet. Et rødt rom kan oppfattes som romantisk, spennende og gøyalt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Med farge på vegger, gulv og kjøkkenskap framheves maten på en helt ny måte.

DEL

(Siste) Alle regnbuens farger er tilgjengelig – så hvorfor ikke gå for noe nytt?

Det hvite, upersonlige og minimalistiske kjøkkenets tid er ute. Fargene inntar stadig flere rom i hjemmet, og kjøkkenet er ikke noe unntak.

– Folk har i mange år gått for hvite kjøkken, men nå er farger på kjøkkenet noe som blir mer populært igjen, sier Ola Danielsson, produktsjef hos Ballingslöv.

En rask kikk på ulike kjøkkenleverandørers digitale kataloger og inspirasjonsbilder viser et hav av farger: sort, brunt, blått og grønt, blandet med hvitt, lyst og mørkt treverk og blankt stål.

Også malingsleverandørene disker opp med den ene lekre løsningen etter den andre for den som vil male selv. Og vil du ikke male, og ikke skifte, kan kanskje selvklebende dekorplast sette krydder på kjøkkenskapene.

Fargene vi velger på flatene rundt oss er også en måte å vise fram vår egen personlighet.

Både når det kommer til materialvalg og fargevalg tør vi litt mer – både i boligen generelt og på kjøkkenet.

– Vi ser en tendens til at vi ikke lenger er redde for å blande ulike materialer. Det mikses og matches mer. Og med tanke på at vi ser en svingning mot flere farger og nye materialer, vil jeg påstå at folk blir mer kreative i utformingen av kjøkkenet. I Norge våger flere også å være litt mer kreative når det kommer til fargevalg, enn man for eksempel gjør i Sverige, forteller Danielsson til ifi.no.

Kjøkkenets farger kan også ha innvirkning både på humør og spiselyst. En studie utført i Stockholm i 2015 viser at fargen på innredningen på restauranter hadde påvirkning på gjestene.

Et blått rom ga ro og avslapning og anbefales i studien for familier og sosiale settinger. Det grønne rommet ble oppfattet som rolig og oppfriskende, mens fargen oransje gjorde omgivelsene spennende og inspirerende, men også stressende.

Saken fortsetter under bildet.

Mer farger på kjøkkenet er en klar tendens i dagens trendbilde. Og det er lett å male kjøkkenfrontene selv, for å få den fargen du ønsker.

Mer farger på kjøkkenet er en klar tendens i dagens trendbilde. Og det er lett å male kjøkkenfrontene selv, for å få den fargen du ønsker. Foto:

Et rødt kjøkken kan oppleves romantisk, spennende og gøyalt, og et sort som luksuriøst og moderne, men også noe kjedelig og lite trivelig.

Uansett hvordan ditt drømmekjøkken ser ut, er det kort vei å gå fra et sterilt kjøkken, til et varmt, lunt, særpreget og trivelig rom, der du både kan lage og nyte maten.

Du kan selvfølgelig rive og bygge et flunkende nytt kjøkken, dersom det er behov for det. Men med en fungerende innredning trenger du ikke en gang å bytte alle fronter. Du kommer langt med et par liter maling, godt verktøy, eller noen ruller dekorplast – så kan kjøkkenet bli nytt både raskt og rimelig. (ANB)

Artikkeltags