Ikke hell ribbefett i vasken

Mye fett i vasken kan føre til tette avløp i julen.

Mye fett i vasken kan føre til tette avløp i julen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det setter ikke avløpsrørene pris på.

DEL

(Siste) I julen går ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken ned på høykant. Og fettet som er til overs heller vi ut i kjøkkenvasken. Det setter ikke avløpsrørene pris på.

I desember forsvinner rikelig med matfett og fettholdige matrester ned i vasken på kjøkkenet, og det kan by på uønskede overraskelser i julen, melder ifi.no.

– Tette avløpsrør er absolutt et økende problem i julehøytiden. Vi lager mye god mat, og med det følger ofte en del fett og matrester, som mange heller rett i vasken, sier Inger Løvaas hos Krefting, som er leverandør av teknisk-kjemiske produkter.

Tony Bjaaland hos Kemetyl advarer mot å helle fett i vasken.

– Ifølge fettvett.no tror faktisk 1 av 6 mellom 15-44 år at det er ok å helle fett i vasken eller toalettet bare man skylder ned med vann etterpå. Men det er det ikke, sier Bjaaland.

– Tette rør kan føre til ødelagte pakninger som igjen kan føre til oversvømmelse og vannskader, for eksempel i forbindelse med at oppvaskmaskinen settes på og du er litt uoppmerksom, forklarer han.

Tørk bort stekefettet fra pannen i stedet for å helle det i vasken.

Tørk bort stekefettet fra pannen i stedet for å helle det i vasken. Foto:

I tillegg til tette avløpsrør, kan fett og matrester også tiltrekke seg ubudne gjester.

– Dine matrester er et festmåltid for rottene, advarer Inger Løvaas.

For å unngå uhyggelige overraskelser, bør du derfor tenke deg om to ganger før du skylder ned mat og fett i vasken. Tørk bort flytende fett fra stekepannen med tørkepapir før du vasker opp. Fett som ligger igjen etter steking av ribbe og damping av pinnekjøtt bør du la avkjøles til det stivner, og så skrape ut og kaste i matavfallet.

Ekspertene anbefaler å bruke flytende rørvask jevnlig, men hvis uhellet er ute finnes det flere effektive proppløsere og avløpsåpnere som tar seg av fullstendig stopp i avløpet. Flytende avløpsåpnere er enkle i bruk, effektive og skader ikke rørene. De er stort sett tyngre enn vann, noe som gjør at midlene raskt synker ned hvor proppen sitter og løser den opp.

– Hvis det er tett, hell flytende avløpsåpner i avløpet og la virke som anvist i bruksanvisningen. Skyll godt med varmt vann etterpå, og gjenta hvis det er behov for det, sier Tony Bjaaland. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken