Enkle trinn til en helt ny trapp

Med trinn i massivt tre har du en trapp som holder lenge.

Med trinn i massivt tre har du en trapp som holder lenge. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En sliten trapp er ikke noe pent syn. Heldigvis finnes det raske veier til store forbedringer.

DEL

(Siste) En trapp er et stort møbel – noe mer enn bare en praktisk konstruksjon for å komme seg opp og ned.

– Trappen er ofte sentral. Enten står den i inngangspartiet og er noe av det første som møter deg når du kommer inn, eller den står midt i stua. Så det handler om å behandle den som det møbelet det er. En flott trapp vil heve helhetsinntrykket og også få alt rundt til å se bedre ut, sier Tormod Freidher hos Freidher Spesialmontasje.

Og jo mer du pusser opp rundt, jo mer synes den slitte trappen.

– Det er en gjenganger hos folk som pusser opp: De legger mye penger i alt rundt, og så ser trappen bare styggere og styggere ut. Så det er viktig ikke å glemme den før det er for sent, mener Freidher.

Det er flere veier til ny trapp. Du kan velge å bytte hele trappen, men det er vesentlig enklere og rimeligere å fornye den gamle. Både maling, lakk, olje, teppe og belegg kan gi trappen nytt liv. 

Men du kan også montere nye trinn i massivt tre eller laminat. Og veien dit kan være kortere enn du tror. I løpet av et par kvelder kan du få en helt ny trapp i boligen din. 

Saken fortsetter under bildet.

Ved å montere nye trinn oppå de eksisterende, får du raskt ny trapp.

Ved å montere nye trinn oppå de eksisterende, får du raskt ny trapp. Foto:

– Ferdige trappetrinn med integrert trappenese limes direkte på de eksisterende trinnene, og du får en trapp som ser flunkende ny ut. Du kan også få opptrinn for lukkede trapper og bakkantlist for åpne trapper, alt etter hva du trenger, sier Norman Lagesen hos Industri og Boligprodukter (IBG) til ifi.no

Ferdige trinn kan fås i både laminat og heltre, og med ulike overflatebehandlinger, eller ubehandlet. 

– Interessen for ubehandlede trinn er særlig økende. Det gir flere valgmuligheter, ved at du kan gi treverket den behandlingen du ønsker, og for eksempel tilpasse farge og glans til gulvet, så det matcher andre overflater i huset ditt, sier Lagesen. 

Tormod Freidher mener de fleste kan klare å fornye trappen med ferdige trinn – men at det er en fordel å få dem montert profesjonelt. 

– Det er forholdsvis enkelt, så lenge du ikke har ti tommeltotter. Men du kan nok klare deg med tre-fire tommeltotter. Likevel skal du jo ha ganske god kontroll, så vi anbefaler helst å få det gjort profesjonelt. Da er du sikret kvalitet, sier han. 

Legger du nye trinn i for eksempel massivt tre, kan du regne med å ha en fin trapp i lang tid. 

– Det er en varig løsning, så du slipper å pusse opp trappen på nytt om et par år. Med enkelt vedlikehold varer dette så lenge som helst, forklarer Freidher. (ANB)

Artikkeltags