Gå til sidens hovedinnhold

– Beising er ingen dugnadsjobb

Artikkelen er over 3 år gammel

Uansett om du beiser panel inne eller terrassebord ute, bør arbeidsoppgavene deles på en smart måte.

(Siste)

Terrassebeis, interiørbeis, panellakk og andre transparente behandlinger gir farge og beskyttelse til nytt og gammelt treverk. Samtidig får underlaget fortsatt være synlig under overflatebehandlingen, slik at treverket beholder sin naturlige karakter med kvister og årringer.

Beisen legges som et slør på overflaten, og siden det ikke er dekkende er håndlaget til den som maler viktig for resultatet.

– Beising er derfor ingen dugnadsjobb. Vi legger alle på ulik mengde beis og fører verktøyet på vår egen måte. Forskjellene vil bli synlig i sluttresultatet, sier malermester Thor Ingar Røneid hos Tyrilin og Butinox.

Det er hyggeligere å arbeide sammen med noen enn å gjøre det alene. Dessuten går det raskere.

Men vil du dele det med noen, er det lurt å la én og samme person påføre beis med rulle eller pensel, mens medhjelperen bearbeider den nybeisede flaten ved å stryke ut rullemønster og jevne til dekken til fin finish.

– Vil dere bytte på oppgavene når dere behandler panel inne, er det en fordel å skifte først i neste rom, eller i det minste først på neste vegg. Det viktige er at to personer ikke stryker på én og samme vegg. På terrassen er det best å holde seg til samme oppgave hele veien, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Med beis er det lett å få skjolder der man overlapper med påføringen, og der du starter og stopper.

– Vanntynnede, transparente behandlinger tørker raskt, og det er enkelt å få synlige start- og stoppmerker. Fjern tak- og gulvlister eller dekk godt til med maskeringstape. Ikke sett ned penselen helt inntil listene eller enden på bordene, men start et par desimeter fra enden og mal inn mot den, før du snur og maler andre veien. Da får du flyttet på overskytende behandling, sier Myhre til ifi.no.

Saken fortsetter under bildet.

Terrassebeis skal kun påføres i ett sjikt, og ikke danne film på overflaten. Når beisen har trukket litt, må overskytende beis tørkes vekk.

På panelveggen inne kan også ett strøk være nok til å gi fargen, beskyttelsen og slitestyrken du ønsker. Ytterligere strøk vil gi et mer dekkende og sterkere pigmentert resultat. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

– Siden beisen tørker raskt, er det viktig å jobbe hurtig og metodisk for å unngå synlige skjolder og overlappinger i den ferdige flaten. Påfør derfor beis på 1-2 panelbord av gangen og arbeid til fin finish i hele bordets lengde før du går videre med neste bord, sier Thor Ingar Røneid.

Tips! Test fargen et skjult sted før du går løs på hele oppgaven. Har du igjen bord fra monteringen, kan du teste på dem. Ellers kan du teste inne i en garderobe, bak sofaen eller andre steder der det ikke synes. (ANB)

Kommentarer til denne saken