Kjøpe, pusse opp, selge

FORNØYD: Tom Uttakleiv Henriksen pusset opp og solgte en leilighet i borettslaget i bakgrunnen med god fortjeneste. foto: NTB scanpix

FORNØYD: Tom Uttakleiv Henriksen pusset opp og solgte en leilighet i borettslaget i bakgrunnen med god fortjeneste. foto: NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tom Uttakleiv har på to år tjent en drøy million kroner på å pusse opp og selge boliger. Men risikoen er høy, advarer Forbrukerrådet og eiendomsmeglerdirektør.

DEL

Tom Uttakleiv (30) hadde sittet mange timer på Finn før han fant boligen han lette etter: En treroms innenfor Ring 3 i Oslo, med oppussingsbehov. Han forhørte seg med eiendomsmegler og innhentet informasjon om prisene i området. Han gikk på borettslagets generalforsamling og fant ut at vinduer og oljefyr skulle skiftes ut på borettslagets regning.

– Du må undersøke godt, så du vet hva du kjøper, hvor mye du må bruke, og hva du kan få til slutt, råder han.

Uttakleiv kjøpte, pusset grundig opp og solgte etter et år. I den siste leiligheten betød det blant annet skjult hjemmekinoanlegg, smartbelysning og en ytterdør som kan styres via en app. Han endret også romløsning, satte opp nye gipsplater i alle rom, byttet ut det elektriske anlegget, la nye gulv og malte i lysegrå nyanser.

Fortjenesten var på en halv million, og han slapp å skatte 28 prosent av overskuddet, siden han hadde bodd der ett av de to siste årene. Året før hadde Uttakleiv gjort det samme, med en annen leilighet, med tilsvarende fortjeneste.

– Det hjelper å ha kontakter, konstaterer han, og tilføyer samtidig at alt arbeid selvfølgelig er gjort hvitt.

At Uttakleiv selv, som jobber fulltid med transport til daglig, gikk tømrerlinjen på videregående skole, og at samboeren er elektriker og svogeren byggmester, er heller ingen ulempe.

Tips til boligkjøp og oppussing

Oppussing er ofte dyrere enn man tenker seg, og man må ta høyde for transaksjonskostnader, som dokumentavgift på 2,5 prosent og eventuelt eiendomsmeglerutgifter. Det kan også komme uforutsette utgifter i tillegg.

Hvis leiligheten er i dårligere stand enn man trodde, kan man i verste fall ikke få igjen det man har gitt.

For visse typer arbeid, særlig elektrisitet og vann, kreves det spesiell kompetanse. Hvis man ikke har god dokumentasjon, kan boligkjøpere bli mer kritiske.

Bruk tid. Sett deg inn i prisnivået i området, gå på mange visninger, gjør deg kjent, både med boligpriser og utleiepriser.

Christian Vammervold Dreyer, direktør i Eiendom Norge, bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak, forteller at meglerne melder om flere hobby-investorer i markedet.

– Flere kjøpere opptrer som investorer. De oppleves ikke som profesjonelle, men er der likevel for å tjene penger, sier han.

Prisvekst

Boligtypene med størst prisvekst de siste årene har vært sentrumsnære småleiligheter – ett- eller toroms – i Oslo.

– Det er generelt slik at de minste leilighetene både stiger og faller mest i oppgangs- og nedgangstider, påpeker Dreyer, og framhever at for dem som skal tjene penger på boligmarkedet, handler det om å finne et objekt man ser et potensial i.

– Det kan like gjerne være en fireroms som en toroms. For eksempel en stor toroms som kan bygges om til å bli treroms, sier han.

Dreyer tror ikke Oslo vil se noe boligprisfall de nærmeste årene, og tror også Stavanger begynner å komme nær et bunnivå prismessig.

– Jeg tror timingen kan være god for å investere der, sier han.

Men han har tro på boligmarkedet i andre deler av landet også.

OSLO: Her har prisene steget klart mest det siste året.

OSLO: Her har prisene steget klart mest det siste året.

– Med dagens rentenivå og kjøpekraft i de norske husholdningene er det absolutt mulig å investere med lønnsomhet over hele landet. Men jeg ville nok hatt fokus på de store byene, der det er stabilitet i arbeidsmarkedet, og der de store høgskole- og universitetene ligger, sier han.

Advarer

Thomas Bartholsen, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, sier på sin side at bygging av flere studentboliger er satt i gang mange steder i landet, og påpeker faren for tap.

– Som privatperson setter du deg i en større risiko hvis du eier flere leiligheter enn én. Hvis det blir prisfall, som i Stavanger, er det ikke så hett når du skal selge, advarer han.

Uttakleiv og samboeren pusser nå opp hennes leilighet før den også skal selges. Selv har de kjøpt seg rekkehus. Så snart han er i hus, planlegger Henriksen å gå i banken igjen, for å låne penger til en ny leilighet.

– Da skal jeg kjøpe og selge uten å bo der selv. Jeg regner med at jeg kan få til å selge to i året, ved siden av full jobb, sier han.

Uttakleiv er fornøyd med å ha jobbet seg oppover i markedet, og frykter ikke noen boligboble som sprekker.

– Jeg låner så mye penger som banken er villig til å gi meg, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken