Gå til sidens hovedinnhold

Bli med på skolestreik for klima!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære medelever,

Jeg håper virkelig jeg ser dere alle sammen på «Skolestreik for klima», førstkommende fredag. Vi elever burde på lik linje som i arbeidslivet i Norge, få retten til å streike, men det er ikke problemstillingen vi skal ta for oss denne dagen.

Denne dagen går til noe større enn oss selv. Den går til kampen for en mer bærekraftig klode. Den går til de som faktisk ikke kan gå på skole i det hele tatt, fordi klimaendringene fører til værrelaterte katastrofer som fordriver elever bort fra skolegården deres. Den går til våre framtidige barn, og deres framtidige barn, og viktigst av alt, den går til vår framtid.

«Hva er vitsen med å være på skolen, når man ikke vil ha en klode å bruke utdanningen sin på?» er kloke ord den svenske 16-åringen, Greta Thunberg, sa i høst da hun satte i gang det som kom til å bli en internasjonal elevbevegelse som økte oppmerksomheten rundt den største katastrofen vi står ovenfor her på jorda, klimakrisen. Elefanten i rommet, velger våre folkevalgte bort, dermed velger de også oss bort. Vi vet, og de vet, at dette ikke er noe vi kan utsette. Det er på høy tid at de som styrer landet vårt i dag, hører på oss, og tar oss seriøst. Det er tross alt vi som skal styre det etter dem. Når de ikke tar ansvar, må vi gjøre det. Ikke fuck med framtida vår!

Jan Tore Sanner skal ikke få bestemme at jeg ikke kan være med på noe som, egentlig, alle skoler i hele Norge burde deltatt på. Dette er politisk arbeid, dette er elevrådsarbeid, dette er retten til å kunne delta i det demokratiske samfunnet som vi har her i Norge. Tolkningen av fraværsgrensa i denne saken er en hån mot oss elever! Dette er ikke en streik om elevers rettigheter, men elever som går sammen i solidaritet for å vise politikerne at nok er nok. Argumentet med at dette ikke er politisk arbeid er latterlig. Dette er et arrangement, en aksjon, som arrangeres rundt om i Norge av flere politiske organisasjoner. Hvordan er ikke det politisk aktivitet? Elevrådet ved Kristiansund videregående skole oppfordrer alle elever til å være med på «streiken», og anmoder ledelsen og lærere til å telle dette som unntaksfravær, og i det minste gi gyldig fravær med studiearbeid.

Dersom du vil ha dokumentert politisk fravær for at du deltar på aksjonen, og lærer godkjenner dette, kan du kontakte Marte Hansen Haugan på marteifon@gmail.com

Arrangementet starter kl. 10.00, 22. mars, på Atlanten videregående skole. Jeg håper på å se så mange engasjerte elever og andre unge som mulig.

Link til facebook-arrangementet: https://www.facebook.com/events/1245544565603107/

Vi streikes på fredag! 

Kommentarer til denne saken