Gå til sidens hovedinnhold

Ble ikke varmerekord likevel

Artikkelen er over 1 år gammel

På lørdag ble den norske varmerekorden fra Nesbyen i 1970 tangert, da målestasjonen i Laksfors målte 35,6 grader. Men målingen er ugyldig, og Meteorologisk Institutt svarer på hvorfor i en pressemelding.

For å måle temperaturen riktig, spiller underlaget til målestasjonen en viktig rolle. Vegetasjonen skal ikke være for høy, og det må ikke være grus under, for det kan fungere som en varmekilde på varme dager. Det skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Måleren i Laksfors står på et underlag med lys grus og litt vegetasjon i grusen. Det påvirker ikke like mye som om den hadde stått på asfalt, men det påvirker nok til at varmerekorden ikke blir gyldig.

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har anbefalinger for hvordan området rundt en målestasjon skal være, for å måle mest mulig nøyaktig. Anbefalingene gis slik at målingene skal kunne gjelde for et større område enn for akkurat den flekken som målestasjonen står på.

Meteorologisk institutt presiserer at det kun er for rekorder at målingene har så strenge krav, for da er nøyaktigheten viktigere enn ellers.

– Selv om en temperaturmåling ikke godkjennes som en rekord i klimastatistikken, som har de strengeste kravene til nøyaktighet, kan målingen fint brukes til andre formål, forteller direktør for Observasjons- og klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, Cecilie Stenersen.

Les også

Temperaturen faller fra onsdag av

Kommentarer til denne saken