Snowden angrer ikke - ville gjort det igjen

Vinner av Bjørnsonprisen, Edward Snowden, intervjues av Per Anders Johansen. Foto: Sven Erik Skarsbø/ Bjørnsonfestivalen

Vinner av Bjørnsonprisen, Edward Snowden, intervjues av Per Anders Johansen. Foto: Sven Erik Skarsbø/ Bjørnsonfestivalen Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

- Norge kunne ha hjulpet USA ved å gi meg politisk asyl, sier Edward Snowden.

DEL

Bjørnsonprisen- Jeg tror USA ville oppfattet dette som en vennskapelig handling og ikke en fiendes handling, legger han til.

Det var en fullsatt sal som lørdag var vitne til at Snowden mottok årets Bjørnsonpris under Bjørnsonfestivalen i Molde.

- Vi var ikke i tvil om at prisen skulle tildeles Snowden. Han har gjort en enorm innsats internasjonalt for ytringsfriheten i Bjørnstjerne Bjørnsons navn, sier Hege Newt Nouri, president i Bjørnson-Akademiet, som årlig deler ut prisen.

- Den tomme stolen på scena viser Norske myndigheters frykt, Nouri videre.

- Dette var en test for å se hvor uavhengig Norsk regjering kunne være. Det er på tide at Norsk regjering garanterer deg beskyttelse i Norge og Bjørnson-Akademiet vil fortsette med å jobbe for dette, avsluttet hun.

Snowden var tilstede i form av Skype direkte fra Moskva, og det var en rørt prisvinner som fikk stående applaus fra en fullsatt sal på kulturhuset Plassen i Molde.

Per Anders Johansen fra Aftenposten intervjuet prisvinneren.

- Dersom Snowden hadde kommet til Molde for å motta prisen, hadde han blitt satt i fengsel og i deportert til USA, startet Johansen. Han ville vite om Snowden angret på det han hadde gjort?

- Jeg har tapt mye. Livet mitt på Hawaii var godt og jeg var sammen med kvinnen jeg elsket. Jeg har heller ikke muligheten til å se familien min og alt dette har jeg tapt. Men jeg har vunnet så mye mer. Vi kan ikke bare godta urettferdighet fordi det beskytter livet vårt. Nå våkner jeg hver morgen og er stolt fordi jeg får jobbet med ytringsfrihet. ytringsfrihet, men det er viktig å tenke på hva man ikke ville ha gjort. Men jeg angrer absolutt ikke på det jeg gjorde. jeg ville ha gjort det igjen, fastslo prisvinneren, og la senere til;

- Mange tror jeg er i mot landet mitt, men det er tvert i mot. Jeg vervet meg i militæret og jeg elsker USA og var fullstendig klar over konsekvensene av det jeg gjorde.

Artikkeltags