Det var 85 år gamle Bjørg Hendset som omkom i raset i Valsøyfjord fredag kveld.

Det skriver både NRK og VG søndag formiddag.

Det var Hendset som bodde i huset som ble tatt av raset fredag. Hun hadde slekt og venner på besøk da raset plutselig gikk fredag kveld.

Det er familien selv om velger å gå ut med navnet på den omkomne kvinnen, understreker Per Sefland. Han er familiens og de etterlattes mediekontakt.

Ordfører Odd Jarle Svanem i Heim forteller til NRK at familien har kommet med en svært rørende historie om 85-åringen.

– De kom med en sterk historie om at Bjørg ble funnet med barnet som letemannskapene var inne og lette etter. Og det var helt tydelig at hun bevisst hadde prøvd å verne barnet mot raset. Det er jo en veldig hederlig slutt på livet. Hun tenkte på andre, også da, sier han til NRK.

Takker for støtten

– De har vært i en ekstrem situasjon og ønsker nå fred, sier Sefland til NTB.

– De som ble skadd er under trygg og adekvat medisinsk behandling og har det under omstendighetene bra. Familien setter stor pris på all den støtten den har fått, sier han.

Raset var cirka 200 meter langt og 20 meter bredt.

Fem mennesker overlevde og ble fraktet til sykehus. Blant dem var et to år gammelt barn som var tre timer i huset etter raset. Den lille jenta ble funnet da redningsmannskaper hørte barnegråt.

– Toåringen er den eneste som tilsynelatende ikke ble fysisk skadd i raset, sier Sefland.

Hendset var oldemor til toåringen som ble reddet ut av huset.

Vegvesenet tror veibygging medvirket til raset

Statens vegvesen er i ferd med å konkludere med at byggingen av ny E39 medvirket til raset i Heim.

Det er nedsatt en ekstern ekspertgruppe som skal se på årsaken til raset. Men allerede nå ser det ut til at veibyggingen har medvirket til raset, sier prosjektdirektør Ove Nesje i Statens vegvesen til TV 2.

– Vi forstår godt at man tenker at det er en sammenheng, og det er det vi er i ferd med å konkludere med og, sier Nesje.

Han sier det er en tragisk hendelse og at det er viktig å komme til bunns i hva som førte til raset.

Pårørendekontakt Per Sefland forteller til Tidens Krav at ikke har hatt kontakt med vegvesenet etter ulykken, men at han har vært i kontakt med entreprenør Bertelsen & Garpestad, som står for arbeidet på veiprosjektet, og at han skal snakke mer med dem i løpet av søndagen.

Etterforskning pågår

Politiet etterforsker saken videre. Randi Fagerholt, seksjonsleder for forebyggende og patrulje ved Orkdal politistasjon, sa til Tidens Krav på lørdag at krimteknikere jobbet på rasstedet og at det ble foretatt avhør av personer.

Blant de som ble avhørt lørdag er to anleggsarbeidere som var i området da skredet i Valsøyfjord gikk fredag kveld, bekrefter Fagerholt til VG.

I tillegg er to familiemedlemmer av avdøde avhørt.

- Politiet har satt en etterforskningsleder på saken og opprettet pårørendekontakt. Politiet har også tett kontakt med Statens vegvesen i forbindelse med raset. Vegdirektøren har besluttet at det skal settes ned en ekstern ekspertgruppe som skal se på årsaksforholdet til raset. Målet er å - så godt det lar seg gjøre - komme fram til en årsak til raset. På nåværende tidspunkt sier Statens vegvesen at raset kan sees i sammenheng med mye nedbør, vegetasjon, fin sand og myr. I forbindelse med avhør av pårørende, jobbes det med status på skadeomfanget av de involverte i ulykken. Politiet har frigitt området og har per nå ikke mer informasjon i saken, skrev politiet i en oppdatering litt etter klokken 16 lørdag ettermiddag.