Hvor lenge tør du å vente?

 *** Local Caption *** Det er mange som drøyer lengst mulig med å legge om til vinterdekk. Det er ikke sikkert det er så lurt.

*** Local Caption *** Det er mange som drøyer lengst mulig med å legge om til vinterdekk. Det er ikke sikkert det er så lurt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Varmere vær får bileiere til å utsette dekkskiftet i det lengste.

DEL

Bileiere som setter bort dekkskiftet og dekkoppbevaringen til dekkhotell, får innkalling når vinteren nærmer seg.

– Nå opplever vi stadig oftere at bileierne utsetter dekkskiftet til siste liten. Noen senere enn det også. I år har vi en nedgang på 20 prosent av kunder som bekrefter timeinnkallingen sin i forhold til i fjor. Det sier Ketil Lindstrand i dekkjeden Vianor.

Trenden med å utsette dekkskiftet har tiltatt de siste årene i takt med mildere høst- og vintervær. Noen venter gjerne til langt ut i november med å skifte.

– Vinterværet kommer ofte plutselig. Resultatet er at det blir mye vanskeligere å få dekkskiftetime på dagen, sier Lindstrand.

Årets september var den sjette mildeste siden 1900. Temperaturen i oktober har også ligget over normalen, ifølge Meteorologisk institutt.

– I lavlandet er det ingen vinter i sikte med det første, men det kommer et temperaturfall i nord midt i denne uken. Og over fjellovergangene har det vært snøføre flere steder allerede, sier meteorolog Vibeke Thyness. 

Selv har hun lagt om til vinterdekk allerede.

– Vi har hatt flere frostnetter på Østlandet. Det er på ingen måte feil å legge om nå, sier Thyness.

Fra 1. november og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til og med 31. mars.

Utrykningspolitiet presiserer imidlertid hver høst og vår at de utviser skjønn i overgangsperiodene. Det viktigste er å sko bilen etter forholdene.

Men at det ikke er snø, betyr ikke nødvendigvis bar asfalt.

– Mange tror de kjører på sommerføre ennå, men det er å lure seg selv. Kombinasjonen av nattefrost og tåke lager lommer av glatt asfalt, sier Ketil Lindstrand.

Vinterdekkene du setter på skal ha minst tre millimeter mønsterdybde, ifølge Statens vegvesen. Dekkbransjen mener den bør være dypere.

– Vi anbefaler folk å bytte dekk før. Under fem millimeter reduseres dekkets egenskaper til å drenere vekk snø og slaps, framholder Lindstrand. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken